vd.jpg

MAANANTAINA herätessä huomasi kyllä että sunnuntaina olin ollut kyyryssä polvet notkistettuina kun niitä kukkalaatikoiden pohjia tein. Oli nimittäin reisien takaosat melkoisen kipeät. Tietty kun ei sellaisessa asennossa ole tullut oltua aikoihin. En kuitenkaan antanut pikku säryn häiritä vaan suuntasin kaupungille kun oltiin menossa puolison kanssa kahveille. Koska oli niin kesäinen päivä jäätiin ulos varjon alle istumaan kahville, siinä tuuli mukavasti vilvoitteli. Kahvien jälkeen kierreltiin kirpputoreilla ja suunnattiin sitten ruokakauppaan. Siellä puoliso sai puhelun, että pitäisi tulla illaksi töihin. Siihen loppui hänen vapaapäivänsä. Itse tulin kotiin jatkamaan kesken olevan kirjan taittoa.

TIISTAINA kävin hankkimassa ensi hätään 200 litraa multa ja 100 litraa kuorikariketta. Mulla kun on alkanut uusi projekti rinteessä, niin pääsen ainakin alkuun niillä. Oli taas melkoisen kuuma päivä, ja illalla alkoi sataa vettä ja ukkostaa ihan kunnolla. Illalla katselin Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin mutta ei oikeastaan ollut ainuttakaan esitystä/kappaletta joka olisi kolahtanut.

KESKIVIIKKOAAMUKSI sade oli jo siirtynyt muualle ja oli taas vuorossa lämmin päivä. Käväisin ruokakaupassa ja samalla reissulla ostamassa rautaharavan torstaita varten. Keskiikkoiltana oli jälleen vuorossa Teams-kokous ja kun se (lopultakin) oli ohi, kävin istuttamassa yhden ruusun viime kesänä istuttamani viereen. Naapurin rouva tuli siihen katselemaan ja istuttiin sitten keinussa turisemassa melkoinen tovi ennenkuin sadepisarat alkoivat putoilla ja oli aika siirtyä sisälle.

TORSTAINA aamupäivällä tuli jyrsin pihaan ja päästiin aloittamaan perhosniityn perustaminen. Vielä tässä vaiheessa en kovin suurta ollut perustamassa, vain 25 neliötä. Katsotaan kuinka se lähtee siitä vihertämään  ja kukkimaan, ensi kesänä voidaan laajentaa jos intoa riittää. Kyllä siinä sai tovin ajella jyrsimellä ennenkuin oli nurmikko kunnolla myllätty. Käväisin pikaisesti hakemassa orvokkeja torilta, ja palattuani istutin ne keinun sivuille niin että Kukkamummoa odottaa yllätys. Hän kun toivoi orvokkeja keinun viereen. Istutuspuuhien jälkeen vaihdoin haravaan ja lähdin tasoittelemaan aamupäivällä jyrsittyä nurmikkoa. Seuraavaksi pitäisi olla poutapäiviä ja mielellään aurinkoakin niitä että ne multapaakut kuivahtaisivat ennenkuin tulee talikoinnin vuoro. Sääennuste tosin kyllä lupailee enemmän ja vähemmän sadetta. Niiden paakkujen pitää olla kuivia että saa talikolla pahimmat juurimöykyt pois siitä mullan seasta. Ja siinä kun ahkeroin niin juolahti mieleen että pitää tilata multaa lisääkin, joten ensi viikolla on tulossa 500 litraa multaa pihaan. Osa menee niihin kukkalaatikoihin ja jonkin verran levittelen sitä myös perustetulle niitylle.

TORSTAI-ILTANA tuli sitten "kiva" sähköpostiviesti. Siihen valmiiseen kirjaan pitää lisätä uusia lukuja. Jee. Kumma kun kerralla eivät saa kaikkea kuntoon. Torstai-iltana oli kuitenkin kalenterissa Euroviisujen toinen semifinaali, joten kirja sai jäädä odottamaan perjantaita. Olihan se kieltämättä melkoisen piinaavaa kun vasta viimeisenä finaaliin pääsijänä ilmoitettiin Suomi. Muutama esitys oli kyllä sellainen että en olisi niitä finaaliin päästänyt. Suomen voittoon en kyllä jaksa uskoa, Ranskan taiteellinen esitys taitaa olla vahvoilla tällä hetkellä.

EIKÄ ollut mitenkään yllättävää että illalla alkoi taas sataa vettä, juuri kun kun semifinaali oli alkanut. Parempi niin että sataa yöllä niin pääse päivällä pihalle puuhastelemaan. Perjantaille olin aikatauluttanut rinnelaatikoiden teon.

SIINÄ semifinaalia katsellessa pähkäilin samalla minkälaisen "tornin" rakennan siihen perhosniityn keskelle. Siihen kun on tarkoitus tänä kesä laittaa köynnöskrassia kapuamaan korkeuksia kohti. Ensi kesänä siinä voisi olla jokin muu käynnöstävä. Toki voisi miettiä monivuotistakin köynnöstä, mutta kunhan saadaan ensin tämä kesä käsiteltyä niin mietitään sitten mitä siihen voisi laittaa. Ja ajatuksen on myös tehä karikkeesta polku jota pitkin pääsee sitä keskitornia tarvittaessa siistimään, ilman että talloo kukkia.

JA tietysti kun se idea paukahti mieleen niin vielä piti semifinaalin jälkeen käydä netissä katsomassa mistä sen tornin voisi tehdä. Ensin katselin pitkään erilaisia metalliverkkoja, mutta sellaisissa joita olisi ollut suhteellisen helppo muokata oli silmäkoko aivan liian pieni. Pienen etsinnän jälkeen löytyi puurimaa joka on enemmän kuin passeli mun ideaani. Senkun vielä käsittelee tummanruskealla puuöljyllä niin kyllä se siinä useamman vuoden palvelee.

NIINHÄN siinä kävi että sade taukosi aamun tullen. Aamupalan ja sähköpostin tarkastamisen jälkeen keräsin tarvittavat työkalut ja painuin pihamaalle. Olin juuri saanut sahatuksi muutaman laudanpätkän kun Kukkamummo I köpötteli paikalle. Oli ollut mökillä tekemässä puutarhatöitä, ja valitteli että nyt ovat paikat kipeinä. Toi tuliaisina sinivuokkomättään. Pistin sen heti multaan odottamaan lopullista sijoituspaikkaansa kun oli jo eilen nostettu. Tovi siinä juteltiin. Mummon poistuttua sahasin kaikki tarvittavat laudat. Siinä kun aloittelin kehikoiden kokoamista huomasin että mun pitää käydä hakemassa pidempiä nauloja, kun lankut olivat sen verran paksuja aiempiin verrattuna. Pidempien naulojen hakemisen jälkeen sain nakuteltua kasaan viisi kehikkoa. Päätin siinä välissä pitää iltapäiväkahvitauon ja samalla viedä työkalut pois ja ottaa uusia tilalle.

TAUON jälkeen piti ensimmäiseksi käydä veitsellä läpi se nurmialue johon kehikot tulivat, kun talon päässä on iso kallio joka jatkuu pitkälle kukkapenkkien alle. Kun paikka oli varmistunut (mittauksen perusteella kehikoiden väliä piti suurentaa, kun toisessa paikassa kallio oli liian pinnassa ja toisessa kohtaa pihlajan paksu juuri oli tiellä). Kyllä siinä sai ihan oikeasti töitä tehdä että sai nurmikon juuret poikki niin että pääsi nostelemaan ruohomättää pois. Ja kun rinne on kallellaan kahteen suuntaan, joutui asennusmontusta kaivamaan toisesta päästä enemmän multaa pois.

IHAN ilman sadetta ei asennuksessa selvitty. Yksi kuuro oli sen verran ravakka että piti vetäytyä suojaan odottamaan sen loppumista ennenkuin pääsin jatkamaan kehikoiden asennusta. Välillä sateli jonkin verran, mutta se oli sen verran vähäistä että jatkoin kaivelua ja kehikoiden asennusta. Lopulta kaikki viisi reilun metrin mittaista kehikkoa olivat paikallaan ja oli taas aika viedä työkaluja pois ja hakea multapussit. Likimain 170 litraa multaa meni kehikoiden ja niiden väleihin. En painellut multaa tiukkaan kun huomenna haen siihen vielä yhden 50 litran säkin multaa ja sitten istutan perennat kehikoihin ja kylvän kesäkukkien siemenet.

HUOMENNA on kehikoiden viimeistelyn lisäksi kolmen ruohoperennan istutus viime vuonna tehdyn kukkapenkin viereen. Laitan kuorikatteen siihen rajaamaan alueen niin näkee ruoholeikkaajakin että ne heinät kasvavat siinä ihan tarkoituksella. Ja pihan toisesta päästä pitää sahata pajusta katkenneet oksat pois, on aikamoinen ryteikkö siinä pajun juuressa.

PIHAHOMMIEN valmistuttua pitää siivota, jos puoliso sattuu tulemaan tänne maanantaina. Lähden sunnuntaina puolison luo ja tullaan maanantaina hoitamaan asioita kaupungille, ja voisimme vaihtelun vuoksi tullakin tänne.

JA taas sataa. Ukkosta ei taida kuitenkaan tulla. ■