hiren.jpg

AAMUTOIMIEN ja -palan jälkeen lähdin kaivelemaan komeron hyllyjä, kun muistelin mutta pitäisi olla tallessa Linux-pohjainen käynnistyslevy. Muutoin se oli pitänyt ladata ja polttaa. Olihan se siellä, yhdessä lehtikotelossa, nimittäin Hiren's BootCD. Tarvitsin sitä edellisessä työpaikassa ja laitoin aikanaan talteen. Ja nyt sille tuli käyttöä.

KONE käyntiin tällä levyllä ja MiniXp käyntiin. Sitten ulkoinen arkistolevy kiinni koneeseen.. ja siellähän se näkyi! Mun oli lähdettävä kuvauksiin, joten laitoin kaikki kansiot ja tiedostot kopioitumaan kiintolevylle sillä aikaa kun olisin poissa. Tosin arvasin ettei se ehdi valmistua kun oli 1,5 T kopioitavaa ja USB2:n läpi kun kopioin. Mutta lähtipähän alkuun. Kuvauksissa meni tunnin verran ja kun tulin takaisin, kopiointi oli edelleen menossa. Mutta eihän mulla ollut kiirettä. Tärkeintä oli että saan tavarat talteen.

LOPULTA kun kaikki kansiot oli saatu kopioitua kiintolevylle, ryhdyin käymään läpi mitä kaikkea siellä oli. Olihan siellä iha tarpeetontakin tavaraa, ja valtavankokoinen kansio pelkästään valokuvia. Siellä osa kuvista oli TIFF-muodossa, joka selitti kansion suuren koon. Onneksi sain muutettua kaikki ne TIFF-kuvat JPG-muotoon ilmaisella softalla, joten ei tarvinnut yksitellen kuvia käydä muokkaamassa. Lopulta kun kuvakansiosta oli poistettu kaikki ylimääräinen, jäi niitä vain sen verran että mahtuivat kahdelle DVD-levylle. Poltin levyt ja nyt odottavat että muistan toimittaa ne toimiston arkistoon. En suotta enää pidä niitä roikkumassa itselläni.

KÄVIN kaikki loputkin kansiot läpi ja sain niitäkin siivottua. Siivouksen jälkeen alkoi niiden siirto takaisin ulkoiselle levylle. Sitä ennen formatoin ulkoisen levyn varmuuden vuoksi. Takaisinpäin siirto vei melkein yhtä paljon aikaa, itse asiassa viimeiset suurimmat kasiot ovat vielä kopioitumassa. Mutta kohta on kaikki taas paikallaan. Ja joku on hyvin, hyvin iloinen siitä että tärkeimmät työt saatiin pelastettua.

HUOMENNA on taas hoitopäivä. Jälleen kerran joku uusi hoitaja vuorossa. Eli pitää opastaa mitä tehdään ja millä tavoin.

KATSASTIN sen skannatavan aineiston päivällä kun aikaa oli, ja siellä oli muutama A3-kokoinen sivu skannattavaksi. Niistä pitää saada kohtuu selkeä kahden B5-kokoisen sivun kokoinen aukeama. Muut ovatkin sitten onneksi pienempiä. Skannauksen aloitan kuitenkin vasta lauantaina, siihen se päivä taitaa kuluakin. Kyllä vanhallakin koneella voin sitä taittoa tehdä, ja ajatuksena on laittaa luku kerrallaan nähtäväksi, niin saavat tutkailla sillä aikaa kun taitan seuraavaa. Eli kyllä jouluksi kirja saadaan aikaiseksi. Ehkä jopa aikaisemminkin. ■