bok.jpg

KYLLÄ kannatti odottaa eiliseen asti ennenkuin lähdin kukkapenkeille touhuamaan. Sai nimittäin auringonpaisteessa puuhastella pihalla.

ENSITÖIKSENI leikkasin pakkasen puremat krassit juuresta poikki (oli nimittäin niin paksua vartta ja sellainen juuristo etten viitsinyt ryhtyä niitä ylös kiskomaan, sinnehän mätänevät talvella) että pääsin kiskomaan parhaimmillaan lähes kolmemetrisiä köynnöksiä muiden kukkien joukosta. Kyllä sitä kertyi iso kasa pois kuskattavaksi kun sain sen aidan juuren siivottua.

SITTEN lähdin siivoamaan rinnettä I, sitä vanhempaa rinteessä olevaa kukkapenkkiä. Siellä oli lähinnä kosmoskukkaa, jonka ruskistuneet varret leikkelin maata myöten, ja jotakin muutakin mikä oli jo paleltunut. Kesälläkään en tiennyt varmaksi mitä kaikkea siellä kasvoi, ja nyt vielä vähemmän kun varret olivat ruskeita. Jotakin vaaleanpunaista kukkaa sillä oli edelleen täydessä kukassa, joten ne saivat jäädä sinne vielä odottamaan. Ja kyllä sinne penkkiin vielä vihreää jäi niin paljon, että toistaiseksi saa olla haraamatta ja kylvöt odottaa kunhan seuraavat pakkaset ovat puraisseet loppujakin kasveja.

SEN verran kuitenkin tein istutushommia, että ensimmäiset kärhön siemenet kylvin pitkän kukkapenkin toiseen päähän. Siinä samalla mietin mihin ne toiset kärhöt laittaisin, kun ne ovat huomattavasti korkeammiksi kasvavia, ja kun siinä kylväessä katselin kukkapenkin alapuolella kasvavaa pihlajaa, niin siitähän se paikka löytyy. Sunnuntaina menen tekemään kärhöille istutusalueen, jospa ensi kesä lähtisivät kiipeämään kohti pihlajan latvusta.

*

ALKUILLASTA pistin puhelimen äänettömälle puolison soiton jälkeen, kuulokkeet päähän ja sopiva musiikkia soimaan. Päätin nimittäin että otan työn alle sen yli 700-sivuisen käsikirjoituksen, jonka olen sentään saanut onneksi kokonaan nostettua taittoon, ja saanut siihen korjauksiakin. Sitä kun korjailin, niin jollakin tapaa suunnattomasti häiritsi se fontin koko (12 pistettä), joten päätin katsoa miltä homma näyttää kun tiputan fonttikoon kymmeneen pisteeseen. Ja näytti heti huomattavasti paremmalta, varsinkin kun kyseessä oli aktiiva, kun aluksi tarjomani groteski (näyttää kuulemma liian tekniseltä) ei kelvannut.

ONNEKSI oli ja on mahdollisuus tallentaa tyylimäärittelyt niin että ne voi tuoda yhdestä julkaisusta toiseen, joten yhden osion valmistuttua oli helppo avata toinen ja tuoda siihen suoraan sama tyyli, jolloin kertaheitolla tuli kaikki teksitmuutokset. Ja fonttikoon muutos näkyi kyllä ihan konkreettisesti, parhaimmillaan lähti yli 20 sivua pois. Toki joka ikinen sivu piti silmäillä että otsikoiden välistykset olivat taas kohdallaan, ja ettei hirvittäviä tavutusvirheitä silmään sattunut. Sitä mukaa kun sain osion valmiiksi ja PDF-muotoon, laitoin heti menemään sähköpostissa ja sitten seuraavan kimppuun. Keskiyön jälkeen pähkäilin menisinkö nukkumaan vai jatkaisinko, ja päätin että kun kerran puuhaan olen ryhtynyt niin teen sen kertaistumalla valmiiksi. Uutta kahvia vain tippumaan niin jaksaa, eikä siinä oikeastaan hirveästi väsyttänytkään. Hieman ennen aamukuutta olivat kaikki seitsämäntoista lukua käyty läpi, tehty PDF-muotoon ja laitettu eteenpäin tarkastettavaksi. Ja samalla kun viimeisen luvun viimeistä sivua viimeistelin, selvisi sekin montako sivua kirjaan on tulossa. Alkuperäisestä yli tuhannesta sivusta sivumäärä putosi fonttimuutoksen johdosta 750 sivun, eli jopa hieman vähempään kuin alkuperäinen käsikirjoitus. On siinä silti kirjalla riittävästi paksuutta, varsinkin kun kirja tulee kovakantisena ja hieman paksummalle paperille.  Reilu kolmetoista tuntia meni kaikkine taukoineen mutta kyllä tuntui hyvältä kun koko homma oli läpikäyty. Sitten oli aika kömpiä peiton alle, ja jo puoli kahdentoista aikaan olin taas aamukahvin keitossa.

OLI vaihteeksi mukavaa viettää päivä, jolloin ehti kaikessa rauhassa ja ilman turhaa stressiä tehdä listalla roikkuneet vähemmän kiireelliset työt. Huomenna lopultakin laskut kolmesta kirjasta eteenpäin, niin saa pistää nekin projektit kokonaan pakettiin.

TODENNÄKÖISESTI menee ensi viikon puolelle ennenkuin tulee korjaukset takaisin päin, eli viikonlopun aikana ei (toivottavasti) tarvitse siihen kirjaan kajota.

KOLMISEN viikkoa, ja sitten on aika ottaa yhteyttä parinkin firman toimitusjohtajaan, ellei kylppärin kunnostus ole alkanut ennen sitä. ■