busy.jpg

KESKIVIIKKONA aloitin sen uusimman julkaisun parissa. Tarkoitus oli Photoshopissa irrottaa kuvat imuroimastani PDF-tiedostosta mutta kun avasin PDF:n Photoshoppiin, niin kuvat olivat niin pieniä että olisin varmaan travinnut kaukoputken nähdäkseni mitä oikein olen käsittelemässä. Ennenkuin lähdin tallentamaan kuvia yksitellen Googlen paövelusta (olisikin mennyt hetki kun niitä oli melkein 60) päätin kokeilla saisinko exportteerattua PDF:n sivut vaikka PNG-tiedostoiksi. Ja onneksi se onnistui. EI tarvinnut odottaa kuin muutama minuutti kun oli kuvat levyllä ja resoakin oli hieman yli 300 dpi, eli painokelpoista tavaraa. Kun tuohon tuhraantui sen verran aikaa en viitsinyt enää alkaa käsittelemään kuvia, vaan ennen kokoukseen lähtöä ryhdyin etsimään sopivaa taustaväriä sivulle. Erään harmaan sävyn valitsin kun olin löytänyt riittävän eron taustavärin ja tekstin välillä. Ihan puhtaan valkoista tekstiä kun en halunnut laittaa. Sitten olikin aika suunnata kokoukseen.

OLIHAN siellä paikalla sekin henkilö jonka vuoksi arvelin kokouksen pitkittyvän. Alkupää kokouksesta meni nopeasti mutta sitten alkoi tulla asioita joista tämä henkilö tahtoi keskustella. Ehti jopa erään asian kohdalla muuttaa mielipidettään keskustelun lomassa. Hitaasti mutta varmasti päästiin kokouksen loppuun asti. Nopeamminkin olisi voinut kokouksen nuijia päättyneeksi. Onneksi kuitenkin reilusti ennen puolta yötä. Olikin hiton pureva ja kylmä tuuli kun odottelin bussia päästäkseni kotiin. Taisi tuulla Siperian aroilta asti. Tai sitten vain tuntui siltä, kun on tottunut vielä hiukan lämpöisempään.

TORSTAINA otin sitten ne kuvat työn alle. Niihin oli tehty kehykset ja heittovarjo, joista varjon päätin rajata heti pois. Se toimiii verkkoesityksissä mutta ei oikein kirjassa, varsinkaan kun kuvia on noinkin paljon. Tarkoitus oli ensin rajata kuvat valmiin kehyksen kanssa mutta eipä onnistunutkaan, oli kehyksen ja kuvan raja sen verran epätarkka että olisi rajautunut miten sattuu. Eli piti jokainen kuva rajata kokonaan ilman kehystä. Rajauksien jälkeen kaikkiin kuviin kehys valmiiksi, kokeilin ensin InDesignissa tehdä kehykset samalla kun selvitin kuvien leveyden, mutta ikävä kyllä siinä kuvalle laitettu kehysviiva piilotti osan kuvasta. Kehykset piti sitten tehdä Photoshopissa yksitellen jokaiseen kuvaan, kun sitä ei voinut automatisoida kun kaikki kuvat eivät olleet samankokoisia korkeussuunnassa ja osa oli pystykuvia. Sopivasti iltapäivän lopulla oli kaikki kuvat käsitelty odottamassa seuraavaa päivää. Lupasin nimittäin että viikonlopun aikana laitan jonkin sortin vedoksen liikkeelle. Illalla telkkua ja sitten kirjan kanssa punkkaan. Oli teoksen eräpäivä perjantaina ja päätin lukea sen loppuun niin että voisin kaupungilla käydessä palauttaa sen.

PERJANTAINA piti käväistä kaupungilla hakemassa jotakin sapuskaa illaksi ja seuraavaksi aamuksi. Samalla reissulla kävin sitten palauttamassa sen kirjan. Mitään isompia ostoksia jääkaappiin en tehnyt kun päätin tehdä ne lauantaina. Kotiin tultua taas sen opuksen pariin. Joidenkin kuvien paikkaa piti vaihtaa niin että sain kaksi kuvaa sopimaan yhdelle sivulle, mutta tällä kertaa kuvien järjestyksellä ei liene niin suurta merkitystä kun kirja koostuu pääosin kuvista, Onneksi muutamien harvojen tekstisivujen tekstit sai kopioitua suoraan PDF-tiedostosta, joten niin paikoilleen laittaminen oli helppo homma. Tehdessäni taittopohjan julkaisulle laskeskelin samalla kuinka monta sivua menee kuville ja montako tekstille ja haluamilleni tyhjille sivuille (kun haluan että uusi asia alkaa aina oikealta sivulta, ja sitä ennen tarvittaessa vasen sivu jää tyhjäksi) ja osui paremmin kuin nappiin. Valmiiksi annettuun sivumäärään sain kaikki sijoitettua juuri niinkuin halusin, ja jäikin vielä muutama tyhjä sivu alkuun ja loppuun. Laitoin PDF-tiedoston Dropboxiin ja tekijöiden edustajalle viestin jossa oli linkki lataamista varten. Viikolla kulunee jotakin. Maanantaina pitää soittaa sille kirjapainon yhteyshenkilölle ja kysyä kuinka paljon pitää varata kannen ylivetoa varten marginaalia, pääsen sitten kantta suunnittelemaan. Tai sille on olemassa jo ohjeistus mutta tuon ylivedon vaatiman alueen koko on vielä auki.

TÄNÄÄN heräsin siihen ihmeeseen että aurinko paistoi. Eipä olekaan vähään aikaan sellaista sattunut. Kun keli näytti niin upealta päätin lähteä ensin hakemaan pensastuki ruusupuskaa varten. Olenhan mä sitä jo varmaan pari viikkoa kaavaillut hakemani. Mutta nyt kun sai nauttia syksyisestä aurinkopäivästä niin oli melkeinpä pakko lähteä. Tarkoitus oli ostaa vain se pensastuki mutta kun kassaa kohti navigoidessani huomasin reppuja käytävän varrella niin piti pysähtyä siihen. Vanha reppu kun on tulossa tiensä päähän, ja on jo osoittain hajonnutkin niin uuden repunkin hankinta on ollut listalla jokusen aikaa. Sieltä sitten valikoitui 30 litran reppu, siihen mahtuu ostokset melkolailla hyvin. Eikä ollut hinnan kiroissakaan vaikka olikin kotimaista työtä. Kun kannettavana oli kaksi reppua ja se pensastuki (Ø 90 cm) niin piti tulla ensin kotiin ja tehdä sitten ruokakauppareissu. Kotona tietty piti päästä heti laittamaan se tuki paikoilleen, joten ei muuta kuin työrukkaset käteen ja viemään kehikkoa paikoilleen. Aluksi arvelin että se saattaisi olla liian iso siihen mutta kun laitoin sen paikoilleen se olikin ihan passeli. Vielä kun ei ollut maa jäässä oli oli helpohkoa painaa ne harjaterästangot maahan. Tosin painoin ne niin syvään että muutamassa kohdin joissa maa oli tiiviimpää piti painaa tankoja ihan koko omalla painolla. Mutta nyt on paikoillaan ja sain poistaa kesän ajan palvelleen naruvirityksen.

TUOSTA tulikin mieleen, että kaupunkikin vastasi tiedusteluuni mäntyjen poistamisesta. Maisematyölupaa ei tarvita vaan männyt saa pistää sileäksi. Laitoin tänään viestiä, josko saisimme pari nohevaa miestä pistämään ne nurin moottorisahoineen, itse kyllä siistimme jäljet. Saapa nähdä kuinka nopeasti vastaavat, ja saadaanko kaatajat vai joudutaanko itse tekemään homma alusta loppuun.

TUEN asentamisen (ja sähköpostin lähettämisen) jälkeen lähdin käymään ruokakaupassa. Oli taas pikkuisen hakusessa mitä ruokalistalle tänään tulisi, mutta matkalla päätin että ostan sipulia, makkaraa ja kananmunia. Jääkaapissa kun oli valmiina keitettyjä perunoita, joten listalla olisi tänään pyttipannua ihan itse tehtynä. Onhan se paljon parempaa kuin valmiit sellaiset. Ja kun perunoita ruskistaessa laiittaa pannuun samalla paprikajauhetta, niin saa pottuihin sekä väriä että makua. Pakko sanoa että hyvää tuli vaikka itse teinkin :)

ILLALLA en jaksanut alkaa etsiä leffaa vaan tyydyin siihen mitä telkkarista tuli (ensin Varjojen kaupungit: Luukaupunki  ja kohta alkava Universal Soldier: Tuomiopäivä). Molemmat on tullut nähtyä ennenkin eivätkä ne mitään mestaritekeleitä ole, mutta menevät paremman puutteessa. Huomiselle on suunnitteilla jonkinasteinen Windsorit-maraton. Ensimmäisen jakson muistin silloin katsoa kun se tuli mutta jäivät syystä tai toisesta katsomatta. Huomenna pitää korjata tilanne. Kun ei ole välttämättä kiire minnekään, ellei sitten satu niin aurinkoinen päivä että pitää käydä ulkoilemassa ja nauttimassa syksystä. 

TÄLLE illalle/yölle oli luvattu jonkinasteista lumisadetta ja äsken ulos vilkaistessa siellä näyttää hieman sadelleen. Sen verran että sen juuri näki autojen kattojen päällä ja nurmikolla. Toivottavasti ei enää huomenna päivällä sada. Viikon päästä on luvattu taas uutta sadetta ainakin pienoisissa määrin. Voisi jäädä tulematta. Kuka sitä lunta kaipaa? ■