angry.jpg

TORSTAINA pitkälle mökkiviikolopulle lähtiessä satoi vettä, matkalla se muuttui rännäksi ja kun perille päästiin, tulikin jo lunta. Perillä ensimmäinen tehtävä oli laittaa mökin takkaan tuli, niin saatiin mökki lämpiämään. Ja kun kuitenkin sen verran myöhään perillä oltiin, niin myös puukiukaan alle tuli. Meikä alkoi kantaa lähteestä vettä saunaan kun mökin omistaja laittoi ulkogrilliin tulen. Kelpaa siellä talvellakin grillata ulkona kun on luonnonkivistä muurattu grilli. Kun sain saunan padan täyteen sai senkin alle tuikata tulen ja jatkaa sitten vielä kylmän veden kantamista saaveihin. Mökillä kun ei ole sähköä, niin saa palata oikeasti perinteiseen saunomiseen ja öljylampun valossa istumiseen. Illalla istuttiin saunan lauteilla enemmän kuin pitkään, kun mukavasti pääsi ulos terassille vilvoittelemaan. Niin paljon ei lunta vielä ollut tullut että olisi voinut siinä kiereskellä. Saunan jälkeen grillissä muutama lihaklöntti kypsäksi ja salaattia seuraksi. Ilta istuttiin tuvassa, katseltiin takkatulta ja otettiin jokunen olut ja juteltiin - tai mä enimmäkseen kuuntelin, kun seuralaisella oli tarvetta päästä puhumaan jollekin.

PERJANTAI olikin poutainen mutta pilvinen päivä. Käytiin lenkillä, ja harjailtiin lumia pois pihamaalta ja poluilta. Alkuillasta kuumeni taas sauna, mutta tällä kertaa mä kokkasin tmökin keittiössä. Tuntui niin kotoisan mukavalta puuhastella perinteisen lieden äärellä. 

LAUANTAIAAMUNA lunta tulikin taivaan täydeltä ja sen tulemista riitti pitkälle iltapäivään. Kun sade taukosi niin harjailtiin taas lumia pois kulkuväyliltä. Illan pimentyessä laitettiin ulkotulia palamaan, kun oli tulossa pari kaveria lisää viettämään saunailtaa. Tällä kertaa nakitettiin vedenkanto tulokkaille. Päivän  mittaan tuli lunta niin paljon että nyt pystyi saunasta siirtymään hankeen kiereskelmään ja siitä takaisin saunaan. Tosin päivän mittaan lämpötila kävi aavistuksen nollan yläpuolella ja hetken satoi vettä, iltaa kohti pakasti kuitenkin uudelleen. Iltagrillissä kypsyivät isot naudanjauhelihapihvit, keittiön puolella ruskistui sipuli ja seuraksi oli salaattia. Sen verran sioja olivat pihvit ettei jää nälästä tietoakaan. Vielä ennenkuin vieraat lähtivät keitettiin porokahvit. Kaksin jäätyämme saatoimme ottaa muutaman oluen ja turista. Tällä kertaa omistajakin oli jo huomattavasti virkistyneempi, eikä enää pahemmin miettinyt asioita joista jutteli torstaina. Ja se olikin tämän koko reissun tarkoitus.

SUNNUNTAINA laitettiin paikat lukkoon puolen päivän jälkeen ja lähdettiin kotiin päin. Lunta tuli taas melkein vaakasuoraan kun kävi ilkeä tuuli joka välillä yllätti puuskillaan. Kotiin kuitenkin päästiin ongelmitta.

KOTONA ongelmat sitten alkoivatkin. Käynnistin ison läppärin ja ruudulle ilmestyi käynnistysvaihtoehtoja tarjoava valikko. Tietysti valitsin normaalin käynnistyksen. Tuntui kestävän ikuisuuden ennenkuin työpöytä oli käytössä. Siihen se sitten jäikin: hiiri eikä näppäimistö eivät toimineet. Kone sammuksiin virtakytkimestä ja tällä kertaa vikasietotila. No siihen se meni mukisematta. Ja taas sammutus ja uudelleenkäynnistys normaaliin käynnistykseen. Ja sama juttu: hiiri ja näppäimistö eivät olleet olemassa. Sähköt pois ja uusi käynnistysyritys. Päätin kokeilla tunnistaisiko DVD-asema palautuslevyn ja käynnistäisi koneen sieltä. Ihme kyllä tunnisti ja pääsin käyttämään levyn korjaustyökaluja. Mitään ei voitu korjata, joten ei muuta kuin sähköt pois. Uudelleenkäynnistys toi vieläkin korjausvalikon vaikka levykään ei enää ollut asemassa. Ja taas sähköt pois.

KOSKA tuntui siltä että iso läppäri ei nyt olisi yhteistyökykyinen kaivoin vanhan ison kotelokoneen esiin ja virittelin sen pöydälle. Vaikka siinä langaton verkkokin toimi, pistin kuitenkin nettipiuhan kiinni niin että yhteys oli varmempi. Vanhalla koneella siivosin sähköpostini, luin uutiset jne. Päätin antaa läppärille vielä yhden mahdollisuuden. Puuhastelin vanhalla koneella ja pidemmän ajan kuluttua rohkenin siirtyä läppärin ääreen. Työpöydällä oli kaikki kuvakkeet, nettiyhteys näytti toimivan. Ja kokeillessa hiirikin toimi ja näppäimistö. Päätin kokeilla käynnsityisikö jokin sovellus. Aiemmin samassa tilanteessa sovellukset kyllä käynnistyivät mutta todella hitaasti ja klikkauksen jälkeen sai odottaa parhaimmillaan minuutin ennenkuin mitään tapahtui. Nyt kuitenkin käynnistyi tapahtui heti. Piti sitten kokeilla muutamaa raskaampaakin sovellusta, ja toimivat. Seuraavaksi netin vuoro. Chrome heitti virheilmoitusta eikä käynnistynyt. Asensin sen uudelleen mutta ei auttanut. Opera käynnsityi ja pääsin nettiin.

NYT näyttää siltä että kone toimii niin paljon että ihan vielä ei tarvitse Windowsia uudelleen asentaa. Pitää huolehtia ensin miniläppärin verkkoyhteyksien palauttaminen ja sitten jossakin vaiheessa pistää tässä levy sileäksi ja Windows uusiksi. Siinä on kuitenkin sen verran paljon asentamista ohjelmineen, että miniläppäri pitää saada toimimaan ennenkuin aloitan tämän korjauksen. Miniläppärissä on kaikki samat ohjelmat kuin tässäkin, mutta ymmärrettävästi hieman hitaampi. Ja onhan siinä isossa vanhassa koneessakin valtaosa ohjelmista joita käytän, joten jollakin tapaa tässä varmaan tullaan toimeen sinne loman alkuun asti. Sitä ennen tämä kone ei sammu. ■