sani.jpg

AAMULLA oli paukahtanut sähköpostiin viesti, että paljonko tarvitsen lautaa ja multaa ja minne ne toimitetaan. Ilmoitin haluamani määrät ja toimituspaikan ja päätin lähteä hetkeksi pihalle keinuun istumaan ennenkuin siirtyisin sen syntymäpäiväkirjan seuraan.

KEINULLE kävellessä huomasin pihan pihlajan juurelle ilmestyneen muovipussin. Siellä olis saniaista ja valkovuokkoa. Naapuritalon rouva oli jo aamutuimaan käynyt tuomassa ne. Alunperin mulla ei ollut tarkoitus ryhtyä istutushommiin tänään mutta nyt suunnitelmat muuttuivat. Tovin siinä istuttuani tuli auto peräkärryineen pihaan lastinaan lautoja mulle. Kannettiin ne lähemmäs paikkaa jossa niitä tarvitsen, ja kuorman purettuamme sanoi lähtevänsä multaa hakemaan. Ja molempia on sitten saatavilla lisää, jos tarve vaatii. Istuin vielä hetken keinussa, ja juuri kun kävlin ulko-ovelle, tuli multakuorma (tai säkit) pihaan. Tällä kertaa mukana oli apumies, joten saatiin nopeasti nosteltua säkit varastoon. Siitä siirryin sisälle vaihtamaan työvaatteet.

ENSI töikseni kun olin päässyt pihalle lähdin kävelemään sinne metsikköön jossa se angervo kasvoi. Kun sekin alue oli täyttömaata ja kivenlohkareita niin jonkin verran joutui tekemään työtä että sai sen pehkon sieltä ylös kaivettua. Ja se oli alkanut levitä jo kauemmaskin isommasta emokasvista, joten melkoisen lämpäreen sieltä sain nurmikon syrjään kantaa.

NURMIKON syrjässä irroitin varovasti ylimmän kerroksen (jossa oli ruohoa juurineen) viedäkseni sen myöhemmin eilen askartelemani polun syrjään. Kaivoin kunnon kuopan angervolle, hain sangollisen vettä ja annoin valtaosan vedestä imeytyä ennenkuin laskin angervon kuoppaan. Muutaman metrin päästä sain kaivettua täyttömaata siihen angervon juurelle ja siihen se odottamaan että naapurin rouva sen  huomaa. Huomenna pitää laittaa vielä siihen ympärille merkkikepit, etteivät kesätyöläiset ajele leikkurilla sen yli.

KÄVÄISIN kotona kahvilla ja tulin takaisin pihalle, vuorossa oli saniaisten istutus. Kun odottivat valmiina pihlajan juurella, niin siihen ne päätin laittaa. Ja kun on osittain varjossa se paikka niin saattavat vaikka menestyä. Siihenkin piti kaivaa kunnon kuoppa ja tuoda sangollinen vettä ennenkuin laitoin uutta multaa. Olivat hieman nuupahtaneet kun joutuivat odottamaan melkein koko päivän tänä lämpimänä päivänä, mutta eiköhän ne virkoa kun saivat kunnolla kosteutta juurillensa.

SITTEN oli vielä valkovuokot. Ne istutin väliaikaisesti pitkän penkin päähän, ne kun pääsevät sitten siihen kakkosrinteeseen. Ja kun vuokot olivat maassa istahdin hetkeksi keinuun. Sitä ei pitäisi näköjään tehdä kun siinä istuessa tulee aina uusia ajatuksia mitä tehdä ja mitä laittaa.

HUOMENNA on tarkoitus rakentaa se toinen porrastettu rinne. Keinussa istuessa tuli mieleen että käväisen hakemassa kieloja kunhan multa on paikallaan. Meillä kun niitä kasvaa ihan tuoss soran seassa, joten sieltä on helppo kaivaa niitä ylös. Pitää vain kun laitan sitä multaa laittaa myös multasäkkien muovia esteeksi siihen lokeroon johon kielot tulevat, etteivät pääse leviämään väärään suuntaan. Nurmikon sekaan saavat rauhassa levitä (ja se oli suotavaa ja toivottavaa). Ja tähän rakennelmaan tulee myös leveät lankut aina niiden vaakasuuntaisten lautojen yläpuolelle niin että kun käy penkkiä hoitamassa voi seistä ja olla polvillaan sen lankun päällä eikä kukkapenkissä.

MULLA odottaa siemenpusseissa
harmaa käenkukka
harmaamalvikki
idänarnikki
arovuokko
japaninhanhikki
vuohenkello
hirvenkello

vain sitä että pääsevät siihen uuteen kukkapenkkiin. Ja jos kaikki sujuu hyvin niin muutaman vuoden päästä saa siirtää vuohenkelloa muuallekin pihaan. Ihan tarkoituksella otin tälläisiä monivuotisia ja enemmän ja vähemmän perinteisiä kukkia sitä rinnettä varten. Tähän porrastukseen tulee kolme välikköä kukkia varten. Malvikki ja kellot pitää laittaa aivan toiseen laitaan, kun ne kasvavat niin korkeiksi (malvikki jopa kaksimetriseksi lajikkeesta riippuen) ja nuo muuten niin että keskikorkeat keskelle ja matalimmat lähimmäksi porraskaidetta. Tänä kesänä pitää siihen varmasti laittaa myös jokunen kesäkukka, ja ehkä ihan hiukkasen ruohonsiementä. Kyllä jos nuo kukat vaan kasvamaan lähtevät niin täyttävät muutamassa vuodessa ne välit kokonaan.

MULLA on nimittäin yhden penkin päässä viime kesän lopulla laitettua vuohenkelloa, ja vaikka sitä ei kovin montaa tainta ollutkaan niin nyt siellä on tulossa melkoinen kasvusto.

EHKÄ jakson pari Titansia jaksan katsoa ja sitten hetkeksi unten maille niin jaksaa huomenna rakentaa. ■