split.jpg

M. Night Shyamalan palaa takaisin huipulle uudessa kauhutrillerissään Split, jonka mielen kirjaimellisesti jakavassa kerronnassa on jälleen ohjaajalle tyypillinen koukkunsa. Casey Cooken, Claire Benoitin ja Marcian synttärijuhlat päättyvät synkästi, kun kolmikko joutuu salaperäisen miehen kidnappaamaksi. Nuoret tytöt heräävät suljettuina pieneen huoneeseen, mutta heidän todellinen kauhu käynnistyy vasta, kun selviää kuka tai oikeastaan ketkä heidät on siepannut. Heidät kaapanneella miehellä on nimittäin 23 uniikkia persoonaa ja 24. on juuri raapimassa tietään ulos.
Mysteerien ja yllätyskäänteiden mestari M. Night Shyamalan palauttaa katsojat jälleen pelkistetyn kauhun äärelle sitoessaan katsojat päähenkilöiden lailla jatkuvaan epävarmuuden tilaan. Sillä minä hetkenä tahansa lukitun oven takaa voi tulla joko ystävällinen mieshenkilö, tiukkapipoinen nainen tai kouluikäinen lapsi, jotka on kaikki sidottu yhden täysi-ikäisen miehen ruumiseen. Ja vielä pahempaa, ovesta voi tulla myös kaikkien 23 muun persoonan pelkäämä 24. persoona, Peto. Split on hiostavan ahdistava trilleri, jonka todellisessa pääosassa on James McAvoyn ilmiömäisen moninainen tulkinta usealla persoonalla varustettuna miehenä, jonka arvaamattomuus saavat myös katsojat tuntemaan itsensä epämukaviksi.

ILLAN toinen elokuva, Split, vaatii katsojalta paljon. Eniten kärsivällisyyttä. Elokuvassa on takaumia joiden lopullinen tarkoitus jää epäselväksi. Elokuva etenee todella hitaasti, ja ainakin itse tunsin enemmänkin turhautumista kuin mitään muuta, kun oikeastaan mitään ei tuntunut tapahtuvan. Itse odotin useamman persoonan esilletuloa mutta ne jäivät vain viitteeksi. En kovin helposti voi tätä suositella - vaatii jo istumalihaksiltakin aika paljon. ■