kuvva.jpg

PERJANTAIAAMUNA ensimmäiseksi se esite. Piti kuusi sivua pitkästä PDF-tiedostosta muokata kaksisivuinen, eli kaikki mahdollinen ylimääräinen ja epäolennainen pois. Olihan siinä ihan turhaa, ekalla sivulla oli kaikki olennainen ja kahdella viimeisellä sivulla samat asiat vielä uudelleen. Kahteen sivuun meni mainiosti ja esitekin lähti saman tien liikkeelle. Jakelu tosin pääsee vasta maanantaina kun vastaanottanut henkilö palaa töihin.

KIIREKIRJA oli vuorossa seuraavaksi. Kaksi ensimmäistä tiedostoa olivat nopeita laittaa taittoon kun ei ollut muuta kuin tekstiä. Kolmannessa oli useampi taulukko jotka piti muokata A4:sesta pienempään muotoon. Onneksi niissä rivejä ei sentään ollut kymmenittäin, mutta sarakkeita melkein enemmän kuin laki sallii. Kyllähän ne muokautu kun jaksoi vain vääntää ne sivulle sopimaan. Piti melkoisen pienellä fontilla laittaa (9 pistettä) mutta valitsin niihin sellaisen fontin joka on hyvin luettavaa vielä pienemmälläkin pistekoolla, ja apuna taustavärejä helpottamaan rivien silmäilyä. Iltapäivän lopussa oli kaikki se aineisto paikoillaan. Toimittajalta tuli päivällä sähköpostia että illalla tulee loppu aineisto. Kurkkasin illalla ennen nukkumaanmenoa olisiko aineisto tullut, mutta ei näkynyt mitään.  

LAUANTAIAAMUNA katsoin sähköpostiini ja siellähän oli uutta aineistoa. Junassa oli kuulemma ollut taas niin surkeat yhteydet ettei ollut viitsinyt edes yrittää laittaa materiaaleja eteenpäin. Olis sitten laittanut aamulla kotoa. Pitihän mun katsastaa mitä siellä oli. Yhdessä osiossa oli taas taulukoita ja aika pitkiäkin sellaisia, ja useampi. Mutta yksi tiedostoista sai hetkeksi haukkumaan henkeä: kuusi sivua pelkkää taulukkoa - ja vaakaan laitettuna. Piti muuttaa viikonlopun suunnitelmia.

KIEPAHDIN kaupassa ja hain pilvestä kirjan taittopohjan. Piti nimittäin aloittaa sen taulukkohirvityksen sovittaminen kirjaan. Tiesin ettei se ihan viiden minuutin homma ole. Kokeilin ensin miltä se näyttäisi pystyyn taitettuna mutta sarakkeet menivät niin kapeiksi että päätin laittaa sen kuitenkin vaakaan. Tässäkin taulukossa piti laittaa teksti pistekoolla 9 niin sain sarakkeista sen verran leveät ettei tullut sanaa per rivi. Iltapäivän puolella kiusaus uuniin ja taistelu taulukon kanssa jatkui. Hitaasti mutta varmasti sekin vain eteni kohti loppua, kaikenkaikkiaan yhdeksän sivua meni siihen, mutta tuli riittävän selkeä ja luettavissa oleva. Ruokakin oli jo sillä aikaa ehtinyt valmistua. Söin ja päätin jatkaa vielä hetken kirjan kimpussa, kun sen verran paljon oli aineistoa jäljellä. En jaksanut lähteä etsimään elokuvaa illan lopuksi vaan tyydyin töllön tarjontaan.

TÄNÄ aamuna kun ei mitään ihmeempää ohjelmaa ollut päivälle tiedossa päätin jatkaa sen kirjan parissa. Seuraava luku olikin se jossa oli niitä taulukoita, mutta kun kaikki olivat samalla sapluunalla, riitti kun teki yhden valmiiksi ja monisti sen ja vaihtoi vain tiedot. Loput olivatkin taas tekstiä joten ne menivät aiempia nopeammin. Vihon viimeiseksi sisällysluettelon luominen ja sitten PDF. PDF piti silmäillä läpi että huomaisin mahdolliset omat virheeni, ja olihan siellä parilla sivulla hienosäädettävää. Ei varsinaisia virheitä mutta muutaman taulukon taustaväripalkin sijaintia piti fiksata. Korjausten jälkeen tein uuden PDF:n ja lykkäsin toimittajalle, niin että saa laittaa nähtäväksi mahdollisia korjauksia varten. Aineiston 100 sivua paisui kirjan koon pienenemisen johdosta sataankuuteenkymmeneen sivuun. Toimittajalle arvioin että 30 - 40 sivua tulee lisää eli ei paljon arvio heittänyt. Tiistai-iltana pitäisi tulla korjaukset jos on tullakseen, ja keskiviikkona laitetaan kirja painoon.

HUOMENNA pitää käväistä kirjapainossa ihan toisen asian johdosta, pitää käydä pyytämässä tarjoukset kolmesta eri korttimallista. On helpompaa kun menee paikan päälle valmiiden mallien kanssa, eikä yritä sähköpostissa selittää millaista kaipaa. Saisihan siihen jonkinlaiset luonnokset mukaan, mutta helpompaa se on kun näkee konkreettisesti miltä kortin olisi tarkoitus näyttää,

SEURAAVAKSI kiepahdus ulkomaailmassa, on tässä koneella tullut taas jo istuttuakin. Kun ei kaupassakaan tarvitse käydä niin voin suunnata enemmän tuonne kävelyreittien suuntaan. Ja pakkastakin alle kolme astetta eli hyvin tarkenee. ■