portaat.jpg

MAANANTAIAAMUNA lämpömittarissa mukavat -14 astetta. Onneksi ei tarvinnut lähteä töihin vaeltamaan. Käväisin kuitenkin kiireettömine aamutoimien jälkeen lähikaupassa ennenkuin otin työn alle sen uuden kirjan aineiston. Pohja siihenkin oli onneksi valmiina, mutta oli siinä silti sopivasti tekemistä. Reilu 40 eri artikkelia ja niihin kuvat päälle. Ja kuvista tein samantien sekä painokelpoiset että nettiin sopivat versiot. Iltapäivällä pistin hernekeittokattilan tulille ja pyykkikoneen pyörimään. Pari koneellista oli pyykkiä pestävänä, joten sopan kiehuessa ja pyykkikoneen pyöriessä jatkui kirjan taitto. Pyykki ja soppa valmistuivat ennenkuin sain taiton valmiiksi. Sen verran pitkälle iltaan meni että päätin jättää kansikuvan tekemisen tiistai-illalle. Eikä tarvinnut Netflixiäkään tuijottaa kun oli koko päivän näyttöä katsellut, vaan koneet kiinni ja kirjan seuraan. Puoliso soitteli lähempänä keskiyötä kotimatkalla töistä päästyään ja kertoi että tulee lunta ja ihan kunnolla.

TÄNÄ aamuna lumisade jatkui edelleen, ja siinä aamupäivällä pähkäilin haluanko lähteä sinne sateeseen kävelemään vai menenkö bussilla. Kun eilen ei tullut sen kummemmin käveltyä niin päätin kuitenkin lähteä kävellen töihin. Ja tällä kertaa kunnon talvijalkineet lenkkareiden tilalle. Päättelin lunta tulleen enemmänkin kun aurauskalusto kävi puhdistamassa pyörätietä tuossa kulmilla. Ja olihan sitä tullut eli kenkävalinta oli oikea. Lunta satoi koko matkan, tuntui vaihteeksi ihan talviselta.

TÖISSÄ odottikin yllätys, siellä oli ryhdytty muuttamaan kassapöytiä. Mulla oli ajatuksena käydä omalla osastolla laittamassa hyllyt uuten järjestykseen mutta se sai jäädä kun piti mennä jelppimään niiden pöytien kanssa. Ja sitten piti tyhjentää yksi vanha kassapöytä sen kaappeihin ja laatikoihin kertyneestä roinasta. Ja sitä riitti ihan roskiin asti vietäväksi. Siinä puuhassa meniin sen verran aikaa että enää en viitsinyt lähteä omia hyllyjä siirtelemään, kun olisi jäänyt kesken se homma kuitenkin, ja sen verran pahasti että asiakkaat olisivat saaneet kierrellä ja mutkitella siellä huomisen aamupäivän. Niinpä jäin kassalle loppuillaksi.

KOKO päivän tuli lunta ja niin tuli vielä kotiin kävellessäkin. Vähintään viisi senttiä oli maahan kertynyt ellei enemmänkin. En edes muistanut millaista oli kävellä siinä irtonaisessa lumessa joka muljahteli jalan alla melkein jokaisella askeleella. Huomattavasti hitaampaa matkan tekoa kuin tavallisesti. Poikkesin kaupassa hakemassa aamupalan tarvikkeita, ja kotona ensin keittoa kuumenemaan, ja kun oli syönyt, otin sen kirjan kansikuvan työn alle. Sekin meni vanhaa mallia mukaillen mutta värejä piti muuttaa. Kun joka vuosi ilmestyy uusi mutta pääsääntöisesti samantyyppisenä, niin helpoin keino erottaa edellisvuoden julkaisu uudesta oli leikitellä väreillä. Ja niinpä tämän vuoden kanteen tulikin taas enemmän väriä. Laitoin vedokset menemään ja siirryin sen jälkeen Netflixin seuraan. Tosin tällä kertaa katsoin vain yhden jakson October Factionista.

HUOMENNA taas iltavuoroon niinkuin koko loppuviikko, tai no lauantaina kutsuu aamu. Helmikuun työvuorolistat olivat tulleet, ja nyt mulla onkin kahden ja jopa kolmen päivän vapaita, ja ainoastaan kaksi viikonloppua töissä. Tuntuu melkein ruhtinaalliselta. Tosin joka viikolla on enemmän iltavuoroja kuin aamuvuoroja mutta eiköhän ne mene.

HUOMENNA töissä ainakin yritän päästä siirtelemään osastoni hyllyt, sen verran tänään siellä poikkesin että vilkaisin muistinko oikein miten hyllyt olivat kasatut. Saattaa olla että yksi hylly vähemmän tulee kuin nyt, mutta toisaalta sinne tulee silloin hieman paremmat kulkuvälit. Mutta se selvinnee huomenna. Ja jollei ihan vaakasuoraan sada lunta niin kävellen menen.

PÄIVÄLLÄ oli pakkasta vielä sellaiset 7-8 astetta, kotiin tullessa -5 ja äsken vilkaistessa mittarissa oli enää -3 astetta. Huomiselle päivälle on luvattu nollan pinnassa olevia lukemia, onneksi ei sentään vesisadetta. Se nyt vielä puuttuisi etä tuolla saisi kahlata loskassa mennen tullen. Ja nythän pitäisi alkaa olla talven kylmin aika mutta ei ainakaan vielä ennusteissa sellaiselta näytä. Ja kuka niitä paukkupakkasia kaipaa? ■