aika.jpg

AAMUN Doctor Whon jälkeen siirryin koneelle julkaisun kimppuun. Päätin että taitan yhden luvun ja sitten siirryn ulkoilmaan kun aurinko alkoi kuitenkin paistaa. Onneksi taitossa seuraavana olleessa luvussa ei kuvia ollut liian kanssa, mutta silti niiden käsittely otti oman aikansa. Sain kuitenkin parin tunnin työskentelyn jälkeen luvun valmiiksi, aikaa kului siinä kun teksti juoksi ja jo sijoitetut kuvat eivät enää olleetkaan siellä missä piti, eli hienosäätöä piti tehdä.

SIIRRYIN pihalle keinuun istumaan ja katselemaan kevään etenemistä. Mikään hellepäivä ei ollut, mittarissa oli lähtiessä vajaat 14 astetta, mutta tarkeni siellä istua. Totuttuun tapaan naapureita tuli ja meni, ja rupateltin enemmän ja vähemmän. Kun alkoi tuntua siltä, että voisin taas palata kirjan pariin, niin sanoin heipat keinulle ja palasin sisälle.

SEURAAVAT luvut olivatkin sitten kuvilla kyllästettyjä. Välillä piti laittaa kahvia ja syödäkin, että jaksoi vääntää. Ja tietty kun käytössä oli vanha hidas XP-kone, niin aikaa kului. Osa kuvista oli värillisiä joten laitoin ne väreissä, ne on helppo muuttaa harmaasävyiksi jos niin päätetään. Tällä hetkellä kirjassa on 300 sivua, ja kuvia puuttuu vielä runsaasti niin että kokonaisuus saattaa lopulta lähennellä 400 sivua. Tosin tuumailivat että loppupään tuoreimpia kuvia ei siinä määrin tulisi kuin alkupään historiallisia sivuja. Jos liikkeelle on lähdetty 1500-luvulta niin onhan opuksessa melkoisesti tekstiä. Piti siirtää taittoaineisto ulkoisella levyllä miniläppäriin niin että sain tehtyä siitä PDF:n. Reilut 50 megatavua tuli tiedostolle kokoa ja se ei edes vielä ollut parhaalla mahdollisella laadulla. Nyt on Dropboxissa odottamassa että kirjan toimittaja käy lataamassa sen. laitoin viestin ja linkin mistä löytyy.

HUOMENNA lomantapaiselle tulevaksi viikoksi. Keskiviikkona pitää palata kotikulmille naimisiinmenon vuoksi ja keskiviikkoiltana on myös se risteily jolta en voi olla pois. Torstaina varmaan taas takaisin loman viettoon. Ja sitten perjantaina kun on taas asiaa kaupungille niin samalla kertaa käyn noutamassa koneen huollosta ja tuon kotiin. Onpahan sitten sunnuntaina odottamassa kun johonkin aikaan tulen kotiin. En välttämättä jaksa sunnuntaina alkaa asentamaan ohjelmia. Ja niitä onkin ihan kohtuullisen paljon asennettava. Officen asennus arveluttaa, vieläkö löytyy se linkki josta voin maksetun version uudelleen asentaa. Meillä kun on lisenssi kahteen koneeseen, niin ei huvita maksaa sitä uudelleen. Ilmaisia pieniä apuohjelmia pitää myös asentaa, niin että elämä on helpompaa. FastStone on oiva kuvien selaamiseen ja konvertoimiseen (batch-konversio on ihan ehdoton), NotePad2 taas korvaa rajoittuneen muistion. Ja onhan niitä muitakin mutta ne pitää asentaa sitä mukaa kun huomaa että tarvitsee. Ja lienee aiheellista asentaa BackUpper, ja laittaa se varmuuskopioimaan työtiedostot vaikka päivittäin pilveen. Ja miksei sen asentamisen jälkeen voisi samoin tein tehdä levykuvaa kiintolevystä, niin voisi sen tarvittaessa palauttaa. Erään koneen rikkoutuessa meni sen mukana useamman vuoden työt, silloin ei ollut edes ulkoista levyä jolle olisin voinut niitä edes silloin tällöin kopioda. Kyllä silloin harmitti niin vietävästi kun bittiavaruuteen katosi materiaalia jota ei enää mistään saa. Mutta vahingosta viisastuu. Nyt on työt (ne kaikki mitä sain Linuxilla pelastettua levyltä + tämän viikon uudet) kopioitu kahdelle eri ulkoiselle levylle ja vielä miniläppäriin. Ja ulkoiset levyt ovat kiinni vain silloin kun tarvitaan.

MELKOISTA venkslaamista on ollut tämä viikko näiden koneiden kanssa. Tällä vanhalla oli mukavampi tehdä taittoja kun näyttö oli iso, mutta nettiä piti selata joko miniläppärillä tai tabletilla. XP:n Interner Explorer on niin vanha ettei edes avaa enää kaikkia sivuja. Ja muiden selainten kanssa oli ja on ongelmia videontoistossa. Sunnuntai-iltana tämä lousku siirtyy taas komeroon odottamaan hetkeä, jolloin hänet mahdollisesti kutsutaan uudelleen palvelukseen. Monta kertaa ehdin jo aiemmin miettiä olisiko tämän paikka SER-jätteessä, mutta hyvä etten vielä vienyt. Jossakin vaiheessa tämä tietty menee sinne, mutta vielä ei se päivä koita. ■