dinner.jpg

Älä tule liian myöhään pöytään. Äläkä myöskään istuudu ennen isäntää ja emäntää tahi ennenkuin he ovat antaneet istuutumiseen merkin. Istu suorassa äläkä nojaa kyynärpäitä pöytään, vaan anna kätesi olla pöydän alla.

Älä koskaan pistä veistä suuhusi, vaan leikkaa sillä ruokaa ja vie palat haarukalla suuhusi. Kalaa syötäessä käytetään erikoismallisia, leveitä kalaveitsiä ja -haarukoita. Jollei sellaisia ole, käytetään tavallisia haarukoita (ilman veistä). Jälkiruoka syödään joko lusikoin tai haarukoin. Syötyäsi aseta haarukka ja veitsi vierekkäin lautaselle.

Älä syö ahmimalla, vaan verkalleen ja rauhallisesti. Älä myöskään syö kuuluvasti, vaan pidä huulet suljettuina purressasi ja niellessäsi.

Älä murentele leipäpaloja hyppysilläsi. Älä myöskään leikittele veitsellä, haarukalla tahi lusikalla.

Älä käänny selin toiseen vierustoveriisi keskustellessasi toisen kanssa. Äläkä puhu pala suussa.

Älä ryhdy kaivamaan hampaitasi ruokapöydässä. Jos se on aivan välttämätöntä, tee se mahdollisimman nopeasti ja huomaamattomasti, mutta ei missään tapauksessa silloin, kun joku keskustelee kanssasi.

Älä pidä teelusikkaa kupissa siitä juodessasi, vaan pane se lautaselle, jäähdytettyäsi liemen tahi hämmennettyäsi juoman.

Älä missään tapauksessa hypistele kasvoja tahi tukkaa.

Jos näet jonkun rikkovan näitä sääntöjä vastaan, niin älä ole huomaavinasi, jollei asianomainen ole sinulle niin läheinen henkilö, että voit siitä huomauttaa. On aina muistettava, että maailmassa on paljon asioita, joita ihmisen ehdottomasti on vaadittava itseltään, vaikka ei voikaan odottaa, että kaikki muut niiden vaatimuksia noudattaisivat.

Pöydästä noustua menee tavallisesti kukin taholleen, jollei perheen jäsenillä ole tilaisuutta iltapäiväiseen tarinahetkeen.

- Seurustelun taito -