koukku.jpg

AIKANAAN osana sosiaalipuolen opiskeluja jouduin kirjoittamaan esseen riippuvuuksista, ja siitä miten ne "koukuttavat". Pelkkä alkoholin, tupakan ja seksin käsittely ei riittänyt, vaan asiaa piti käsitellä laajemmin, huomioiden myös esimerkiksi vaikkapa peli- ja ylenpalttinen kuntoilun tarve.

TÄNÄÄN töihin kävellessä mietin että kai mä jollakin tapaa olen ainakin osittain tullut riippuvaiseksi kävelystä. Päivän, korkeintaan pari voin olla kävelemättä pidmepiä matkoja mutta sitten alkaa jo mieli tehdä ulos ja kävelemään. Ja jaloissakin se tuntuu heti jos en muutamaan päivään ole kävellyt enempää kuin lähikauppaan ja takaisin.

SIINÄ kävellessä kun laittaa popit soimaan korvissa ehtii ajatella kaikessa rauhassa ja pohtia jos jokin isompi asia askarruttaa. Sen olen huomannut että ilman musiikkia käveleminen ei tunnu samalta, tai ainakin pitää olla kaveri kävelemässä siinä vierellä, niin että ehtii höpistä asiaa ja asian vierestäkin.

JA onhan se tietty hyvä että liikun kun on tuo diabetes. Samoin paino tippuu sopivalla vauhdilla eikä tarvitse mitään spesiaaleja laihdutuskuureja, niin etä paino putoaisi liian nopeasti. Huomasin nimittäin aamulla kun etsin uudet (tai vanhat mutta vähemmän käytetyt) housut  jalkaani, että vatsa on pienentynyt kun housut eivät enää olleetkaan niin tiukat vyötäröltä kuin aiemmin. Vaa'alla en ole käynyt enkä ala painon putoamista orjallisesti seuraamaan, kyllä mä sen huomaan muutenkin.

KYLLÄ mä muistan sairaalakeikan ja toipumisjakson jälkeen kun piti odottaa että haavat paranevat lopullisesti, kuinka piti katsoa kuinka paljon kävelee ja millaisissa jalkineissa. Kun lopultakin haavat olivat ummessa ja pääsi ekan kerran oikeasti kunnolla kävelemään niin kyllä se vaan tuntui niin mahtavalta.

PUOLISON kanssa kun kävellään, niin miltei joka kerta hän muistaa mainista että "kyllä huomaa että sä kävelet paljon kun sä menet niin lujaa". Yritän niillä reissulla sovittaa oman nopeuteni hänen nopeuteensa vaikka välillä se tahtoo kuitenkin kiihtyä. Ja taas saan kommenttia vauhdistani.

TÄLLE viikolle on luvattu pikkupakkasia eikä pahempia sateitakaan, niin että kyllä jatkan reipasta kävelyä entiseen malliin. ■