autopsy.jpg

Norjalaisohjaaja André Øvredalin ensimmäinen englanninkielinen ohjaustyö The Autopsy of Jane Doe tarjoaa hyytävän kauhukokemuksen suoraan ruumishuoneen klaustrofobisista tiloista.
Kuolinsyytutkijat Austin ja Tommy Tilden saavat tehtäväkseen selvittää nuoreen kauniin naisen kuolemaan johtaneet syyt sekä tämän identiteetin. Mikä käynnistyy alkuun tuiki tavallisena tutkimuksena, muuttuu lopulta kalmankalpeaksi painajaiseksi, kun naisesta paljastuvat salaisuudet toisen perään saavat pelottavia ja salaperäisiä piirteitä.
Hittielokuvastaan Trollhunter tunnettu André Øvredal jatkaa The Autopsy of Jane Doen suhteen pienimuotoisen kauhun parissa. Piinaava tunnelma saa kylkeensä kutkuttavan salaperäinen mysteeri sekä aidosti ahdistava kerronta, jotka pitävät katsojan varpaillaan koko elokuvan ajan.
Kullakin ruumiilla on omat salaisuudet, mutta toisia ei kannattaisi avata ollenkaan.

Norjalainen André Øvredal räjäytti pankin täydellisesti ensimmäisellä yksin ohjaamallaan pitkällä elokuvalla Trollhunter ja seurasi maanmiehensä Tommy "Dead Snow" Wirkolan jalanjälkiä Hollywoodiin. Wirkolalle jäi käteen Amerikan-esikoisesta Hannu ja Kerttu: Noitajahti lähinnä Musta-Pekka, mutta Övredal onnistuu uusimaan The Autopsy of Jane Doella hattutemppunsa myös englannin kielellä.
Tarina sijoittuu liki täysin ruumiinavaus- ja krematoriopalveluun, jota isä Tony ja poika Austin pyörittävät. Miehille on tulla hoppu, kun poliisi kärrää tutkittavaksi mystisissä olosuhteissa kuolleen, tunnistamattoman nuoren naisen. Toimeen täytyy ryhtyä heti, sillä medialle on saatava kerrottavaa aamuksi. Kun ruumiinavaus etenee, kuolinsyyn määrittäminen muuttuu yhä vaikeammaksi. Toimenpidehuoneessa alkaa hiljalleen vaikuttaa siltä, että joku seuraa isän ja pojan työskentelyä lähietäisyydeltä.
Vaikka elokuvan tyylilaji on läpeensä vakava ja tunnelma piinaavan intensiivinen, Øvredal onnistuu sivaltelemaan saumoihin herkullisia mustan ja makaaberin komiikan pilkahduksia. Paitsi ohjaajansa, The Autopsy of Jane Doe on myös täydellisesti näyttelijöidensä elokuva. 
Syyskuussa elokuva oli voitokas sekä Austinin Fantastic Festillä että Toronton elokuvajuhlilla. Austinin tuomaristo palkitsi sen festivaalin parhaana kauhuelokuvana, Kanadassa osui kohdalle genre-elokuvasarjan yleisöpalkinto.

KIELTÄMÄTTÄ melkoisen erikoinen elokuva. Ei todellakaan sovi niille, jotka eivät kestä nähdä verta ja sisäelimiä, sillä ruumiinavaus näytetään melkoisen yksityiskohtaisesti. Jälleen kerran kauhuelokuva joka piti otteessaan. (Jollakin tapaa makaaberia että join iltateetä ja söin ruisleipää samaan aikaan kun ruudulla pyöri ruumiinavaus). ■