school.jpg

Päivä meni valtaosin nettisivuja päivitellessä. Piipahdin kyllä kirjapainossa selvittelemässä erään painotyön hintaa ja siihen liittyvää postitusruljanssia. Tai itse postimaksu menee omalla numerolla, mutta kuorittaminen ja osoitteiden tulostaminen kuoriin, mahdollisesti logo kuoren nurkkaan jne. Keskusteltiin myös siitä jos tuo postitus onnistuisikin esimerkiksi taitettuna esitteenä, jäisi osa työstä pois. Mitään en vielä varmaksi voinut luvata, kun pitää odottaa Helsingin päästä tulevaa asiaan liittyvää tiedotusta ja ohjeistusta.

Hieman ennen klo 16 tuli vielä sähköpostiin tieto, että isomman julkaisun korjaukset ovat ladattavissa. No menin sitten vielä hakemaan pilvestä ne. Tiedostolla oli kokoa 160 Mt, joka tietysti aiheutti hieman hämmennystä. Kun sain zip-paketin koneelle niin kurkkasin äkkiä sen sisälle: pari Word-tiedostoa, yksi PDF ja kansiollinen kuvia. Koko paketti koostui lähinnä kuvista. En viitsinyt enää katsoa, ovatko kuvat korvaavia vai uusia lisättäviä.

Sen verran vilkaisin Word-tiedostoa, että näin mitä korjauksia oli tullut. Ensimmäisenä oli fontti. Pyydetyssä fontissa ei mulla ollut lainkaan kursiivia, joten kursivointi piti tehdä konekallistuksena, joka ei näyttänyt hyvältä. Tuo konekallistettu kursiivi pitää vaihtaa oikeaksi. Katsastin netistä, ja nyt tähän fontitiin joku on tehnyt kursiivin leikkauksen. Ilmoitin kyllä jo tilaajataholle, että en näe järkeväksi ostaa tuota kursiivileikkausta, kun sen tarve on minimaalinen, ja toiseksi, fontin hinta pitäisi lisätä taittolaskuun. Ehdotin tilalle toista fonttia, joka eroaa pyydetystä niin minimaalisen vähän, että harva edes osaa sanoa kumpaa on käytetty. Ja kun tässä fonttiperheessä mulla on kaikki mahdolliset leikkaukset. Toivottavasti huomenna tulee vastaus kelpaako (laitoin malliksi yhden sivun jossa oli molemmat fontit).

Lisäksi ohjeistuksessa tuli vasta nyt sellaista tietoa joka olisi kiva ollut saada jo heti aineiston toimituksen yhteydessä. Kaikki sivut ovatkin värillisiä, marginaaleja kasvatetaan melkoisesti ja uusia kuviakin tulee. Ei siis enää riitä 200 sivua julkaisulle. Huomisaamuna pitää alkaa katselemaan mitä kaikkia siihen tuleekaan. Sen verran paljon näytti olevan muutoksia, korjauksia ja lisäyksiä ettei opus kyllä huomenna valmistu. Pitää taittoon lisätä uusia master-pohjia että saa kaikki muutokset tehtyä.


Löytyisiköhän netistä jotain katsottavaa? ■