kraftwerk.jpg

Seikkailin ajankuluksi kanavalta toiselle ja satuin Teemalle juuri kun kuuluttaja juonsi dokumentin Kraftwerkista alkavan. Kanavasurffaaminen päättyi siihen. Voisi melkein sanoa että olen kasvanut Kraftwerkin varjossa. Pikkusiskoni ei ymmärtänyt miksi jo nuorena Jarren ohella kuuntelin juuri Kraftwerkia. No itse hän kuunteli Bay City Rollersia ja Teddy and Tigersia. Joita en taas itse ymmärtänyt.

Monasti tuli aikoinaan kesäiltoina/öinä lähdettyä ajelemaan vailla päämäärää ja autostereoissa soi silloin Kraftwerk. Se oli sitä aikaa kun musiikki tuli vielä C-kasetilta. Yhden yön aikana saattoi mittariin tulla satoja kilometrejä Autobahnin soidessa; koskaan ei tiennyt mistä itsensä löytää. Tienviitat ja opastekyltit olivat turhia, sillä niillä reissuilla ajettiin vain tunteiden pohjalta. Käännyttiin kun siltä tuntui, ja ajettiin suoraan jos se tuntui paremmalta.

Onhan Kraftwerk tullut jokusen kerran livenäkin nähtyä. Eräänä jouluna jätin kaikki lahjani ostamatta ja ostin sen sijaan matkaliput, konserttiliput ja varasin hotellimajoituksen. Eikä kyllä yhtään harmittanut. Sitä kokemusta ei mikään lahja olisi korvannut.

Pakkohan se on myöntää että kaikki levyt löytyvät hyllystä, lukuunottamatta aivan ensimmäisiä Ralf & Florian -levyjä. Ne toisaalta ovat vielä sen verran kokeellisia, että ne eivät enismmäisillä kuuntelukerroilla aukea. Vasta seuraavissa levyissä alkoi Kraftwerkin oma ja ainutlaatuinen soundi tulla esille.

Onpa hyllyssä vinyylinä sellainenkin ihme kuin Exceller 8.  Koulukaverilla oli aikanaan sama vinyyli, ja sain sen lainaan kuunneltavaksi ja kasetille kopioitavaksi. Myymään hän ei suostunut. Löysin sitten kuitenkin yhden myyjän Suomesta, ja maksoin siitä 300 markkaa, eli ostosta on aikaa melkoisesti. Muistan vielä kuinka lähetin myyjälle paksusta pahvista tehdyn kotelon, ettei levy vahingoittuisi postissa. Eipä tuota ole kovin usein tullut soiteltua, sillä levysoitin ei tällä hetkellä kuulu musiikkilaitteistoon. Valtaosin kun musiikki tulee kuunneltua nettiradioiden ja muiden suoratoistopalveluiden kautta.  Tuon levyn kappaleista Vom Himmel Hoch on jotakin niin erilaista että se on pysynyt ykkösenä tällä levyllä.

exceller8.jpg

Muita suosikkeja ovat (alkuperäinen) Radioactivity, tosin ei uudessakaan miksauksessa mitään vikaa ole mutta alkuperäinen on aina alkuperäinen; The Model, Robots ja Tour De France. Oikeastaan on aika hankala laittaa biisejä paremmusjärjestykseen. Electric Cafe ei ehkä edusta parhaimmistoa mutta kyllä sitäkin aina silloin tällöin kuuntelee.

Kraftwerk on siis kulkenut elämässäni mukana aina teini-iästä asti ja tulee varmaan kulkemaan loppuun saakka.