oven.jpg

AAMU oli taas aurinkoinen ja kohtuu viileä, melkein -15 pakkasen puolella. Oikeastaan sitä eroa ei enää huomaa onko kymmenen vai viisitoista pakkasen puolella, kun siihen on jo ehtinyt tottua. Ja äkkiä se aurinko alkaa noustuaan lämmittää.

AAMUPÄIVÄLLÄ tekaisin PDF-tiedoston niistä plansseista ja aioin laittaa sen WeTransfer-palvelun kautta ladattavaksi mutta eipä onnistunutkaan heti. Netti oli kadoksissa 15 minuuttia, en ehtinyt soittamaan palveluntarjoajalle kun ajattelin odottaa kuitenkin puolisen tuntia ennenkuin alan kyselemään. Painosta tuli vastaus että tiedosto on heillä ja homma jatkuu sitä kautta. Taiteilijalle ilmoitin että sielläpä on, ja keskiviikkona/torstaina on planssit valmiina.

AURINKOISEN lopputalven päivän kruunasi kahden aikaan iltapäivällä tullut puhelu, jossa uunin asentaja kertoi että voisi puolen tunnin kuluttua tulla tuomaan ja asentamaan uunin. Olisinko kotona? Kyllä mä olisin. Puoli kolme soi ovikello ja siellähän nuoremmanpuoleinen kaveri oli työkalupakkinsa kanssa oven takana. Kun olin itse sen verran aiemmin kotona niin vetäisin vanhan lieden valmiiksi pois paikoiltaan, niin että asentaja pääsi heti irrottamaan sähköjä. Tosin sulake tietty piti irrottaa. Kysyi kestääkö mun selkä kantaa vanha liesi ulos ja sitten uusi sisään. Eihän tuo liesi oikeasti paina mitään, joten miksen olisi kantanut. 

TULIKIN sitten hieman edistyneempi liesi verrattuna vanhaan. Nyt pitääkin ensin kiertää kytkintä ja sitten painaa viisi sekuntia erillistä virtapainiketta ennenkuin lieteen tulee sähköt. Ja ajastinkin on liedessä eli halutessaan voi laittaa ajastuksen päälle ja ajastuksen päättyessä liedestä katkeaa sähkö automaattisesti. Kieltämättä kätevää ja turvallisuutta lisäävää. Kun asentaja oli poistunut piti pestä uunipellit ja kannattimet ennenkuin alkoi uunia kuumentaa. Peltejä olikin kolme kappaletta eli ne ei ihan heti lopu. Kuumensin ensin levyjä viitisen minuuttia rasvan polttamiseksi ja sitten uuni päälle 300 asteeseen tunniksi, ja sen jälkeen vielä grillivastus 15 minuutiksi niin rasvat paloivat. Kyllä sitä käryäkin keittiöön tuli. Ei tarvinnut seurata kelloa kun laitoin ajastimen päälle. Ikkuna selälleen ja tuuletin päälle kärvennyksen ajaksi.

TÄNÄÄN en kuitenkaan tuhrinut enkä tahrinut uutta liettä vaan lämmitin valmiita eineksiä mikrossa. Viikonloppuna viimeistään uuni käyttöön kun puoliso tulee viettämään pitkää viikonloppua niin koeajetaan uuni silloin. Kunhan vielä keksitään mitä laitetaan. ■