walk.jpg

 

Kaikki ihmiset tietävät, että liikuttaessa kaduilla ja toreilla on nodatettava poliisijärjestyksen liikennesääntöjä, samoin kuin senkin, että vastaantulevaa ina on väistyttävä oikealle.

Mutta kaikki eivät näy tietävän sitä, että nuoremman tahi alempiarvoisen on aina kuljettava vanhemman tahi ylempiarvoisen vasemmalla puolella. Samoin on herrasmiehen aina pysyttävä naisen vasemmalla puolella. — Tämä kohteliaisuussääntö tulisi kaikkien vanhempien opettaa lapsilleen — sen noudattaminen todistaa, että on saanut hyvän kasvatuksen.

Herrasmies ottaa tervehtiessään lakin päästään oikealla kädellään. Jos hän tupakoi, ottaa hän savukkeensa vasempaan käteen. (Tupakka suussa ei koskaan saa tervehtiä!) Vasemmalla kädellä saa nostaa lakki ainoastaan siinä tapauksessa, samalla kertaa ojentaa oikean kätensä tervehdittävän puristettavaksi. Anteeksiannettava on myös päänpaljastus vasemmalla kädellä myöskin silloin, kun oikealla taluttaa naista, vaikka kohteliaampaa on siinäkin tapauksessa tervehdyksen ajaksi irrottaa kätensä naisen käsivarresta. (Viimeksimainittu pulahan on meidän päivinämme harvinainen ilmiö, sillä eivätpä avioparit eivätkä juuri vastakihlautuneetkaan enää kulje kadulla »käsikoukussa».)

Naisen tervehdys sanoo paljon enemmän kuin moni aavistaakaan — tyly päännyökkäys ihailijalle, joka ei vielä ole tunteitaan tunnustanut, on turmellut monen tulevaisuuden. Siksi, arvoista neidit, säestäkää tervehdystänne varmuuden vuoksi pienellä, rakatettavalla hymyllä — ei liian huomattavalla ja huomiota herättävällä, vaan keveän ohimenevllä, sen vertaisella vain, että se antaa mahdollisuuksia sympaattiseen tulkintaan.

Kuten tiedetään, on meillä tapana, että herrasmies ensiksi tervehtii naista. Englannissa tehdään päinvastoin — sikäläisen katsantokannan mukaan on naisen tervehdyksellään annettava merkki miehelle, että hän todellakin tahtoo ottaa vastaan tervehdykseen sisältyvän kunnianosoituksen. — Nuorempi nainen tervehtii tietysti ensin vanhempaa, samoin nuorempi mies tervehtii vanhempaa  miestä.

Tervehdystavassaan ei pidä tehdä mitään erotusta tervehdittävän arvoon ja säätyyn katsoen. Yhteiskunnan pieniä on tervehdittävä yhtä ystävällisesti kuin sen mahtavia huippuja.

Jos jollekkin tuttavallesi on sattunut onnettomuus — vieläpä niinkin tuntuva kolaus, että se on ollut omansa heittämään maailman silmissä varjon hänen ylleen —, tervehdi häntäkin ystävällisesti. Sellaisessa tapauksessa ei ystävällisyyttäsi koskaan unhoteta.

Kun herrasmies kulkee kadulla naisen seurassa, joka tervehtii jotakin vastaantulijaa, on herran nostettava lakkia, vaikkei hän vastaantulijaa tunnekaan. Samoin on tehtävä herraseurassa: jos joku tervehtii, on kaikkien muidenkin yhdyttävä tervehdykseen.

Vastaa aina kohteliaasti, jos joku kadulla kysyy sinulta jotakin tahi pyytää neuvoasi, vaikka sinulla olisi kuinka kiire hyvänsä.

Jos ulkomaalainen kääntyy puoleesi, on sinun osoitettava hänelle ystävällisyyttä. Älä välitä, vaikka et hänen kieltään täydellisesti hallitsisikaan. Jo se seikka, että yrität puhua hänen kieltään — vaikka kuinka huonosti — on hänen silmissään ystävällisyyden osoitus. Muista, että siitä tavasta, millä ulkomaalaisia kohdellaan, tekevät vieraat johtopäätöksensä koko kansan kulttuuritasosta.

Kadulla ei sovi kääntyä katsomaan ohikulkeneen ihmisen jälkeen. Sillä tavoin osoitettu mielenkiinto on perin epähienoa.

Älä myöskään tyrki seuralaistasi kylkeen ja kuiskuttele hänelle kiinnittääksesi hänen huomiotaan johonkin ohikulkijaan. Se on yhtä rumaa ja sopimatonta kuin sormella osoitteleminen. Jos tahdot sanoa toverillesi: »Huomio!», tulee sen tapahtua aivan huomaamattomasti ja ohimennen ja joka tapauksessa niin, ettei vastaantulija sitä pane merkille.

Jos itse joudut tuollaisen silmiinpistävän huomion esineeksi, niin älä ole sitä lainkaan huomaavinasi. Näytä ohikulkeville, että moiseen epähienoon menettelyyn syylliset ovat sinulle pelkkää ilmaa.

Herrasmies ei voi pysäyttää maista kadulla, jollei asianomainen henkilö ole hyvin läheinen tahi perin tuttava henkilö, jonka tapaaminen missä hyvänsä aivan luonnostaan edellyttää jonkun vuorosanan vaihtamista. — Naisen asia on pysähdyttää herrasmies, jonka kanssa hän tahtoo puhua ja jota hän haluaa seuraansa. Ei kuitenkaan hänenkään pidä osoittaa tälläistä huomiota varsin vieraalle henkilölle, joka voisi tulkita moisen menettelyn tungettelevaisuudeksi. Ennen kaikkea tulee naisen, joka kääntyy herrasmiehen puoleen, olla vakuutettu asianomaisen ritarillisuudesta käytöstavassaan naisia kohtaan.

Nuoren naisen tulee myöskin tarkoin harkita, kenen hän sallii saattaa itsensä kotiin teatterista, tanssiaisista, kutsuista tahi muista huveista. Ei ole soveliasta, että ventovieras herrasmies on »suojelijana» myöhäisenä yön hetkenä.

Kun ruumissaatto tulee vastaan kadulla, vaatii hyvä tapa, että vainajalle osoitetaan kunnioitusta. Herrasmiehen on ehdottomasti paljastettava päänsä ruumisvaunun kohdalla. Niin tehdään kaikissa sivistysmaissa. Ja niin on tehtävä meilläkin.

Kadulla liikkumisen sääntöihin kuuluvat myöskin ne ohjeet, joita on noudatettava raitiovaunussa.

Älä ole äänekäs puheessasi ja naurussasi vaunussa istuessasi — äänekkyys ei tee hyvää vaikutusta matkatovereihin.

On kohteliasta, että herrasmies — lakkia nostaen — tarjoaa paikkansa täydessä vaunussa seisomaan jääneelle naiselle. Samoin, että nuorempi henkilö tarjoaa paikkansa vanhemmalle.

Älä väkivalloin tunkeudu ylikuormitettuun vaunuun, vaan muista, että seuraavan saapumiseen ei kulu kuin muutama minuutti.

Jos raitiovaunussa istuessasi olet joutunut vaihtamaan jonkun sanan oudon vierustoverin kanssa, on sinun vaunusta lähtiessäsi tervehdittävä häntä (keveästi) jäähyväisiksi. (Tälläisen tapauksen jälkeen ei tietysti uudelleen kohdatttaessa tervehditä.)

Muista, että käyttäytymistäsi kaduilla ja julkisilla paikoilla tarkkaavat tuhannet silmät ja että ihmiset siitä tekevät johtopäätöksensä. ■

Seurustelun taito