suopa.jpg

PERJANTAIAAMUNA menin bussilla töihin sillä aamu oli ainakin lämmin ellei jopa kuuma. Työpaikallakin oli taas mukavan lämmintä eli vichyvettä kului päivän mittaan. Iltapäivällä otin fillarin ja lähdin sotkemaan kotia kohti. Ja kyllä tuli siinä kuuma. Ajoviima ei viilentänyt yhtään kun lämmintä alkoi olla lähemmäs kolmeakymmentä astetta. Illalla piti taas mennä kukkapenkeille ja antaa janoisille vettä.

LAUANTAIN vastainen yö oli trooppinen, kyllä oli vaikeuksia saada nukuttua edes muutama tunti. Herätessäni varhain oli lämpömittarissa jo melkein +30 astetta ja päivälle oli luvattu vielä enemmän lämpöä. Lähdin kaymään Lidlillä heti aamupalan jälkeen sillä päivällä en aikonut liikahtaa minnekään.

SIINÄ kun kun kuljin kukkapenkkien ohi lähtiessäni kohti kauppaa huomasin tuijan juurelle ilmestyneen muovipussin. Arvelin että vaihtoehtoja on vain kaksi: joku on jättänyt roskansa siihen tai sitten naapuritalon rouva on tuonut lupaamansa juurakot. En kuitenkaan mennyt pussia tarkastamaan vaan jatkoin matkaani kauppaan. Siellä tärkein ostos oli kivennäisvesipakki. Jotain muutakin pientä tarttui mukaan niin että sunnuntaina ei olisi pakko lähteä kauppaan.

KUN saavuin kotipihaan suuntasin sinne muovikassin luo tarkastamaan mitä siellä on. Siellähän oli ne juurakot jotka naapuritalon rouva oli luvannut. Oli pakannut ne niin hyvin kosteaan - pussin pohjalla oli vettä - niin että saatoin turvallisesti unohtaa istutuspuuhat helteiseltä lauantailta. Hetken aikaa istuin keinussa kun siihen kävi pieni tuulenviri mutta melkoisen lämmin oli sekin eli ei siinä kauaa viitsinyt istua. Sisälle tultua laitoin juurakkopussin kylppäriin odottamaan sunnuntaita, riisuin ylimääräiset vaatteet ja istuin nojatuolissa tuulettimien pöhistessä. Ja kun oli niin helkatin kuuma - sisällä yhtä lämmintä kuin ulkona eli pahimmillaan melkein +32 astetta - niin tyydyin mikroruokaan ettei tarvinnut hellaa tai uunia lämmittää. Illalla lueskelin enkä viitsinyt avata televisiota lisää ilmaa lämmittämään.

oli taas kuuma ja hiostava ja niinpä olin sunnuntaiaamunakin jo seitsämän aikaan hereillä. Ulkona näytti tuuleksivan joten päätin kiskoa pihavaatteet päälle ja lähteä istutuspuuhiin. Juurakoille olin jo paikan katsonut lauantaina. Aluksi piti kaapia ja kuokkia nurmikon pintakerros pois ja sitten rakensin uudelle istutusalueelle muutamasta patinoituneesta lankunpätkästä reunat. Niitä oli valmiiksi viime kesän jäljiltä ja vain yhtä piti hieman lyhentää. Kastelin kuopan kastelukannullisella vettä ennenkuin täytin sen mullalla. Säkillinen riitti sen täyttämiseen. Sitten vain juurakot multaan.

KOSKA olin jo pari päivää aiemmin huomannut metsän reunassa vieläkin niitä sinisiä kellokukkia niin kävin kaivamassa ne ylös ja istutin nekin ukonkellojen juurakoiden seuraksi. Ja sitten vielä toinen kastelukannullinen vettä. Kun kerran jalkeilla olin niin jäin istutuksen jälkeen keinuun tunniksi istumaan.

PÄIVÄ ei enää onneksi ollutkaan niin kuuma kuin lauantai. Vaikka lauantaina päätinkin etten sunnuntaina kaupassa kävisi niin lähdin kuitenkin käymään Lidlillä kun ilmaa viilensi mukava tuuli ja kun kiireettä kävelin niin ei tullut kuuma. Kävin ostamassa muutaman paketin boksereita ja tuleviksi aamuiksi viiliä ja jogurttia. Ja takaisintultua taas keinussa istumassa. 

VAIKKA päivä olikin jo edellistä viileämpi niin sisällä länpö pysyi edelleen. Siispä mikroruokaa sunnuntainakin. Iltaa kohden alkoi lämpötila ulkona laskea, mutta kun kuitenkin oli vielä sen verran lämmin päivä ollut kävin antamassa kukille vettä. Hieman oli jo asuntokin iltaan viilentynyt niin että saatoin katsoa yhden elokuva Netflixistä (ranskalainen B-luokan kauhuelokuva).

TÄNÄ aamuna lämpömittarissa oli "vain" +14 astetta joten olipa todella mukava niiden hellepäivien jälkeen kävellä kotiin. Työpaikkakin oli alkanut viilentyä joten ihan edellispäivien tahtiin ei edes tarvinnut vettä juoda. Iltapäivälläkin oli mukava kävellä ensin kauppaan ja sitten kirjastoon ja sieltä kotiin. Jätin aamulla isot ikkunat auki joten kämppäkin oli jo alkanut oikeasti viilentyä. Saatoin siis illalla tehdä makkarakiusauksen niin että on jotakin valmiina kun huomenna tulee töistä. Tänään ei tarvinnutkaan lähteä kukkapenkkejä kastelemaan vaan nyt pärjäävät useamman päivän kastelematta. Illalla tuli yllättäen minuutin parin mittainen sadekuuro, mallia paikallinen. Kauempana nimittäin taivas oli aivan sininen ja se sadepilvi oli vain tällä alueella.

HUOMENNA on aamuvuoro, saapas nähdä kuinka alas on lämpötila ehtinyt painua yön aikana. Nyt lämpömittari näyttää +10,5 astetta. Saattaa olla että aamulla joutuu ottamaan hupparin niskaan kun lähtee. Ja olihan sitä ennustettu että saattaisi hallaakin esiintyä, mutta toivottavasti ei.  Huomenna voinkin tallustella suoraan kotiin, ja keskiviikkona onkin viikkovapaa. Sen kulutan asuntomessuilla Kouvolassa.

NYT on vielä iltakahvin aika ja sitten kirjan kanssa punkkaan. Kämppä on viilentynyt niin paljon että huopa pitää ottaa päälle kun sinne menee. Ja ehkä sulkea ainakin yksi iso ikkuna. ■