sata.jpg

AAMULLA pähkäilin tovin viitsinkö lähteä jalan liikenteeseen vai menenkö bussilla, kun tuli aika reippaasti vettä. Päädyin kuitenkin lähtemään kävelemään kohti Postia. Eikä mun montaa minuuttia tarvinnut varjon kanssa kulkea kun sade jo loppui lähes kokonaan, niin että ilman varjoakin pääsi kulkemaan. Postissa jätin ne pari pakettia. Toinen oli oldottanut matkaan pääsyä jo viikon, mutta sillä ei ollut kiirettä kun vastaanottaja oli ulkomaan matkalla. Toisen paketin materiaalin sain kasaan vasta eilen ja laitoin vastaanottajalle sähköpostia että tänään menee Postin hoteisiin. Iltapäivällä tuli jo vastaus "onko se jo Postissa?".

POSTIREISSUN jälkeen oli aika suunnistaa koneelle ja ottaa se viimeksi tullut aineisto käsittelyyn. Ensimmäinen tehtävä oli avata Word-dokumentti tulostaa se PDF-muotoon. Siinä samalla vilkaisin paljonko kuvia siinä oli. Eihän niitä ollut kuin melkein 100, kahta vajaa eli 98 kuvaa. Jee! Photoshoppi ei halunnutkaan avata tekemääni PDF-tiedostoa, vaikka tein sen uudelleen toisella virtuaalitulostimella ja jopa tallensin Wordissä suoraan PDF:ksi. Piti ottaa kikka kakkonen käyttöön: purin tekemäni PDF-tiedoston yksittäisiksi sivuiksi. Samalla saatoin poistaa ne sivut joilla kuvia ei ollut. Nämä tiedostot avautuivat ongelmitta.

OLIHAN siinä hommaa kun jokaisen kuvan yksitellen leikkasi sivulta irti, loi siitä uuden tiedoston ja tallensi sen. Koska en tiedä vielä tuleeko myös painettu versio, tallensin kuvat painoresolla natiivitiedostoina. Niistä on sitten helppo tehdä sekä sähköistä julkaisua että painettua versiota varten kuvat. Ihan viidessä eikä kymmenessä minuutissa ei hommaa saanut tehtyä, vaan pari kertaa piti pitää kahvitauko, kun alkoi olla niin puuduttaa puuhaa. Eikä kukaan edes häirinnyt soittamalla. Kerrankin kun olisi saanut häiritä niin kaikki olivat hiljaa. Sain mä ne sitten lopulta kaikki tehtyä ja laitoin samantien pilveen talteen, niin että pääsen toisellakin koneella niitä käsittelemään jos tarve vaatii.

ONNEKSI sentään oli taittopohja kirjaa varten valmiina, ei tarvinnut alkaa määrittelmään otsikoita, leipätekstiä, kuvatekstejä, taulukkotekstejä jne. Siinä samalla kun tein DOCista PDF:n tallensin tiedoston myös puhtaana tekstitiedostona. Olisinhan mä voinut sen DOCin tuoda suoraankin taittoon mutta sitten olisi joutunut siivoamaan turhia tunnisteita vähän väliä pois. Nyt oli helppoa kun toi ekan kehyksen tekstiä ja loppu meni automaattisesti. Ja kun sivutkin luotiin siinä samalla niin melkoisen helppoa se oli. Sivuja tuli 90 mutta kuvat puuttuvat vielä, eli reilusti yli sadan sivun mennään. Sitten oli vuorossa taas se tylsä osuus. Sivu sivulta edetä ja vaihtaa tyylit otsikoihin, kuvateksteihin jne. ja samalla korjata pahimpia kirjoitusvirheitä - käytännössä kaikki mitä huomasin. Eihän tuo osuus mulle kuulu, mutta en mä voinut päästää käsistäni sellaista tekstiä. Määrittelin ensin koko tekstin leipätekstiksi niin ei tarvinnut sitä vielä erikseen merkata. Tuokin homma on niin tylsää, mutta onneksi kello näytti jo sen verran että saatoin lopettaa homman tältä päivää ja lähteä kauppaan. Ilta- ja aamukahvimaito kun oli loppu.

TÄLLÄ viikolla pitäsi käydä ostamassa pistolapio, niin saataisiin kukkasipulit multaan ja kukkapenkki käännettyä. Onhan meillä taloyhtiön lapio mutta kun eräs sankari vie aina sen lukkojensa taakse ja varjelee sitä kuin kuninkaan jalokiveä. Jos torstaina ehtisin hakea niin voisin vaikka viikonloppuna laittaa mukulat multaan, ja kertoa kukkamummollekin että nyt on lapio jota saat lainata ihan vapaasti.

EILEN en sitten viitsinytkään etsiä leffaa vaan menin kirjan kanssa pitkälleen. Jospa tänään. ■