musta1.jpg

ILTAPÄIVÄLLÄ puin pihavaatteet ja painuin rinteeseen. Päätin kuokkia ja kaivella ylimmän välin ja samalla katsoa kuinka kauan aikaa menee sen tekemiseen. Juolavehnän juuria risteili sinne tänne ja kyllä ne ovat pitkiä! Puoleen väliin asti meni ihan sujuvan mallikkaasti, mutta sitten tuli vastaan vuorimännyn juuria. Osa kun kasvoi sen yläpenkin alla, ja niitä ei silloin alkukesällä ei enää voinut pois kaivaa. Ja olisihan se ollut melkoista showta: Pitkä penkki koko siltä matkalta jolla vuorimännyt kasvoivat auki, ja pahimmillaan puolen metrin syvyyteen. Ei siis tehty.

PIHALLE lähtiessä ei ollut mukana kuin kuokka joten piti käydä hakemassa oksasakset ja saha. Osa juurista meni poikki saksilla mutta joukossa oli sen verran paksumpiakin että piti käyttää sahaa. Puolikas väliä piti kuokkia, sahata ja leikellä vuorotellen. Onneksi juolavehnä ei tässä päässä rinnettä ollut niin levinnyt joten niitä pitkiä juuri ei tarvinnut kiskoa pahemmin sieltä päästä.

EIHÄN tätä multaa ole koskaan aiemmin näin perusteellisesti kuokittu ja käännetty, joten kaivelin reilun parikymmentä senttiä mullin mallin. Tuleepahan kunnon pohja kukkapenkille. Ja löytyihän sieltä sitten lisää kiviäkin, niille ei pahemmin tarvinnut paikkaa miettiä kun se "kivipuro" virtasi vieressä. Kaksi tuntia meni taukoineen, mutta ne männynjuuret hidastivat sen verran etenemistä. Seuraavassa kolmessa välissä ei pitäisi enää niitä juuria olla juuri lainkaan jos ollenkaan. 

NYT kun oli polvisuojat paikallaan niin saattoi huoletta painaa polvensa maahan. Ei tarvinnut kyyristellä kumarassa vaan välillä ihan kontallaankin, niin sai asentoa vaihdella. Kumma kun ei aikaisemmin niiden hankkiminen tullut mieleen vaikka melkein koko kesän siinä rinteessä könysin.

RINTEEN mylläys jatkuu aikaisintaan sunnuntaina. Silloin ylimpään väliin uutta multaa ja sitten ensimmäinen satsi kukkasipuleita maahan. Sen jälkeen seuraavaa väliä raivaamaan ja taas multa ja kukkasipuleita. Jos saisi tehtyä kaikki kolme väliä samana päivänä niin hyvä olisi.

KURKKASIN yhden daalian juuriin mutta ei se ollut juuri mitään kasvattanut. Ei ainakaan sitä daaliaa yritetähengissä pitää ensi kesään. Naapuri käväisi katsomassa mun touhuja ja pähkäili josko jätettäisiin marketat maahan ja katsottaisi nouseeko niistä jotain. Jos ne jätetään niin kyllä mä ne kuitenkin siirrän kaikki samalle alueelle, niin että jos ensi keväänä/kesänä ei niistä mitään nouse, niin on helppo se yksi kohta paikata uusilla kukilla. Nyt ne meni nauhana koko penkin mitan.

NYT vielä iltakahvit. Ei tule muuten uni. Ja huomenna lomaselle lauantain puoleen päivään asti. ■