puu.jpg

EILEN oli kävelypäivä ja työmatkalla kävin ostamassa tuoreet munkit pojille kahvin kanssa nautittavaksi. Johtuikohan kunnon kesäisestä kelistä vai mistä mutta olikin tavallista hiljaisempi lauantai. Saatiin hommat valmiiksi hyvissä ajoin ennen putiikin sulkemista. Kotimatkalla poikkesin hakemaan täydennystä jääkaappiin ja illalla oli vielä pyykin pesu. Istutushommat päätin jättää suosiolla sunnuntaille.

TÄNÄÄN lähdin jo ennen puolta päivää käymään Lidlillä ja palattuani huonompaa päälle ja pihalle. Ensimmäiseksi kävin kaivamassa kymmenkunta kellokukka sieltä heinikosta rinteeseen laitettavaksi. Nämä uudet kellokkaat pääsivät penkkiin samaan päähän kuin viime vuoden kellokkaat, tosin kahteen seuraavaan ylempään riviin. Peurankellot löysivät paikkansa penkin toisesta päästä. Istutuspuuhien jälkeen kiskoin voikukkia ja muita rikkaruohoja penkistä. Aika hyvin ovat pysyneet rikkaruohot kurissa kun kesäkukat ovat rehevöityneet ihan kunnolla.

KUN oli taas oikein kesäinen päivä jäin keinuun istuskelemaan kun ei ollut kiirettä mihinkään suuntaan. Naapurin nuori neito tuli seuraani istumaan, ja mistäpä me muusta keskusteltiin kuin kukista. Hänellä on itsellä viljelmä reilun kilometrin päässä ja siellä hänenkin iltansa kuluvat.

KELLO alkoi lähennellä viittä ennenkuin siirsin luuni sisään ja aloin valmistella ruokaa. Nyt en jaksanut sen kummoisempia kuin pyöräyttää liha-makaronin. Hyvää sekin on.

AAMUPÄIVÄLLÄ Lidlille mennessä huomasin tien poskessa pari mätästä harakankelloa, ja päätin illemmalla käydä kaivamassa ne ylös ja sijoittaa ne sitten rinteeseen. Puolin yhdeksän aikaan hiipparoin sinne (no viisi minuuttia meni sinne kävellessä) ja kaivoin harakankellot ylös. Olikin mukavan pehmeää maata kaivaa joten isommin ei joutunut kaivelemaan kun kukkamättää olivat jo muovipussissa ja repussa. Pihaan palattuani kävin vaihtamassa puutarhahousut ja istutin variksenkellot keskemmälle penkkiä.

TUOSSA kun ovat tehneet tuota piharemonttia, ovat jostakin taikoneet esiin upean puunpätkän. Otin sen talteen kun mietin että voisinko hyödyntää sitä jollakin tapaa tuossa rinteessä. Tuollainen kauniisti harmaantunut puunpätkä näyttää ainakin mun silmään kauniilta, ja kun loppujen lopuksi koko rinne on mun projekti niin kai mä voin sen puunpätkän sinne jonnekin sijoittaa.

TOTUTTUUN tapaan otin taas kuvia ja koneella niitä katsellessa penkin toinen pääty alkoi vaivata. Aivan kuin sitä olisi vielä pakko täydentää tekemällä pari kaukaloa siihen lisää ja laittamalla niihin jotakin kasvamaan. Toinen kaukalo tulisi jo olemassaolevien kuunliljojen yhteyteen joten siihen voisi vielä yhden kuunliljan laittaa, ja toiseen puolestaan jotakin perennaa.

NAAPURITALON rouvaa ei tänään näkynyt ukonkelloa tuomassa mutta onhan tässä vielä runsaasti aikaa niitä istuttaa. Paikan olen niille jo katsonut, ja tuon piharemontin mukanaan tuomia hyötyjä on myös se että ovat kaivaneet esille valmiiksi sopivan kokoisia kiviä. Niitä olen jo valmiiksi nostanut siihen tulevan istutuspaikan lähelle. Samoin olen kaavaillut että kahdeksan metriä pitkään yläpenkkiin laittaisin jotakin perennaa toiseen päähän, ja pikkuhiljaa lisättäisiin niitä. Voisi vaikka tehdä niin että on perennäryhmiä ja niiden välissä alueita joihin kesäkukkia istuttaa. Samoin syksyn ohjelmaan olen jo suunnittellut helmililjarykelmän istuttamista, kun Kukkamummo I tykkää niistä erityisen paljon. Jos vaikka satakin sipulia laittaisi sille niille suunnitellulle alueella niin olisi sitten Kukkamummolla katsottavaa.

HUOMENNA (ja tiistaina) on iltavuoro, eli ei tarvitse ihan aamusta herätä. Kun huomiselle on luvattu lämpimämpää kuin tälle päivälle, tarkoittaa se sitä että illalla on käytävä kasteluletkun kanssa kukkapenkeillä pyörimässä. ■