win.jpg

TÄNÄÄN eräs toimistohenkilö tuskaili kun ei millään saanut sähköpostia toimimaan vanhassa läppärissä josta nyt oltiin tekemässä etäkokouksia varten toimivaista konetta. Itselläkin oli päivällä sen verran muuta puuhaa että tekstasin että kello 16 jälkeen voi tuoda koneen mulle pihaan niin katson mitä sille voi tehdä. Olin sitten siinä neljän jälkeen pihalla juttelemassa naapurin kanssa kun koneen toimittaja kurvasi pihaan ja jätti sen mulle evästyksellä "jos siitä ei saa kalua, heitä sillä vesilintua".

JUTTELIN sen jälkeen vielä tovin naapurin kanssa ennenkuin tulin sisään. Ensin alkuun suunnittelin että katson konetta huomenna, mutta kyllähän se poltteli siinä pöydällä siihen malliin että pakko oli laittaa päälle. Kummastelin kun kone tuntui lämpimältä, mutta syy selvisi kun avasin läppärin kannen. Se oli käynnissä ja asentamassa päivityksiä. Niitä oli tulossa yli sata, joten eipä läppäri ole ollut verkossa vähään aikaan. Eihän siinä muuta kuin odottamaan että päivitykset ovat asentuneet niin pääsen tekemään jotain.

KUN sitten pääsin konetta naputtelemaan, huomasin että sähköpostiohjelma oli asennettu mutta kun yritin hakea viestejä tuli virheilmoitus. Onneksi mä olen tuossakin paikassa teknisenä tukihenkilönä, joten mulla oli arkistossa kaikki tarvittavat tiedot. Eipä siinä muuta vikaa oikeasti ollut kuin että käyttäjätunnus oli väärä. Oli laitettu sähköpostitilin nimi myös käyttäjätunnukseksi. Laitoin samalla oikeat postipalvelimet ja hyvin lähti posti toimimaan.

SIINÄ samaan aikaan latautui uusia päivityksiä koneelle joten taas hetken päästä oli vuorossa odottelua. Niiden jälkeen ajattelin asentaa Chromen, mutta koneella ei ollut kuin Internet explorer, joka heitti herjaa Googlen vanhentuneesta sertifikaatista. Päästi kuitenkin lataamaan Mozillalta Firefoxin, ja sen asennettuani pääsin lataamaan Chromen. Kun olin todennut että Chrome toimii, niin kävin laittamassa IE:n pois käytöstä ja poistin kuvakkeet työpöydältä ja käynnistysvalikosta, ettei vahingossakaan edes käynnistä sitä. Ja edelleen tuli uusia päivityksiä asennettavaksi.

KÄYNNISTYKSEN jälkeen paukahtikin ruudulle viesti että käyttöjärjestelmää ei enää tueta. Tässä vaiheessa sillä ei niin suurta merkitystä ole, kun korona-viruksen mentyä lähden konsultoimaan uuden koneen hankinnassa. Eli tähän läppäriin ei ole mitään mieltä laittaa kymppiä. Ja onhan siellä toinen kone toimistolla, mutta tämä läppäri laitettiin etätyökuntoon.

VIIMEISEKSI piti vielä poistaa turhia ohjelmia, ja sen jälkeen asentaa Microsoftin Teams uusine käyttäjätunnuksineen. Sen asennuksen jälkeen vielä hieman koneen virittelyä ja se oli paketissa. Laitoin tekstiviestin että kone on huomenna haettavissa tai voin kiikuttaa sen keskustaan kun sielläpäin kuitenkin käväisen. Muutaman euron saan jopa tästäkin laskuttaa :).  Huomenna kuuluu käykö hän hakemassa sen vai toimitanko keskustaan, riippuu ihan hänen kiireistään. Mulla ei nyt kiireitä ole.

TÄSSÄ kuussa piti tulla yksi kirja taittoon, mutta saattaa olla että aineiston toimittaminen viivästyy. Samoin kohta puoliin pitäisi tulla syntymäpäivälahjaksi tehtävän kirjan aineisto, mutta sieltäkään ei vielä ole kuulunut mitään. Tosin tämä kirja on helpompi tehdä kun kaikki aineisto tulee kerralla, ehkä pari hassua artikkelia vielä loppumetreillä mutta muutoin sen ei pitäisi olla samanlainen ikuisuusprojekti jota väännettiin muutama vuosi.

PERJANTAINA käydään vissiin puolison kanssa kahveilla, kirpputoreille ei hän nyt halua mennä. Ja liekö niitä aukikaan? Ja jos on taas  samanlainen aurinkopäivä kuin tänään niin voidaan juoda terassikahvit. ■