klv.jpg

PERJANTAIAAMUNA oli 13 astetta plussan puolella ja taivas harmaa töihin lähtiessä mutta ei onneksi satanut. Pääsin juuri työpaikan ovelle kun ensimmäiset pisarat putoilivat ja kohta vettä tulikin niin että katto kolisi. Oli näköjään mullakin minuuteista kiinni. Eräs työkaveri tuli likomärkänä hetkeä myöhemmin; "en ottanut sateenvarjoa kun lähtiessä ei satanut". Mulla se oli repussa. Työpäivän jälkeen suuntasin suunnitelman mukaisesti markettiin ja ostin ainekset hernekeittoa varten ja sitä kautta kotiin. Siinä vaiheessa aurinko jopa hetkittäin pilkisteli joten kävellen jatkoin. Illalla katsoin Netflixistä uutta ranskalaista kauhusarjaa Marianne, mutta ensimmäisen jakson jälkeen en vielä tiedä olenko vakuuttunut vai en.

TÄNÄÄN lähdimme puolenpäivän aikaan hakemaan niitä kuunliljoja. Perille ja parkkipaikalle päästyä odottikin iloinen yllätys. Kyseinen naishenkilö joka kuunliljat lahjoitti oli parkkipaikalla vastassa kottikärryjen ja jätesäkkien kanssa. Ja jätesäkit olivat täynnä kuunliljoja. Ei muuta kuin säkit kyytiin ja takaisin kotipihaan. Olin valmistautunut kaivamaan itse liljat maasta mutta käivikin näin mallikkaasti.

KÄVIN vaihtamassa piharytkyt päälle ja otin kaikki tarvittavat välineet mukaan, puutarhasakset, narua, kukkakeppejä, kumihanskat jne. Kuskasin jätesäkit vanhalle nurmelle ettei asfaltti sotkeentuisi mullasta ja kaivoin juurakot esiin. Tai lehtineen varsineen ne vielä olivat. Aivan aluksi leikkasin kaikki varret poikki, niin että istutuksen jälkeen eivät ole enää lehtiä kasvattamassa vaan keskittyvät juurten kasvattamiseen. Kuskasin lehdet metsän reunaan mätänemään, ja seuraavaksi oli tarkoitus pillkoa juurakot useampaan osaan.

TARKOITUKSEKSI jäi sillä ryöpsähti kunnon sadekuuro ja taivaalta tuli vettä ja rakeita. Ei sitä onneksi kestänyt kuin muutaman minuutin, ja seisoskelin sen ajan ovensuussa sateelta suojassa. Juuri kun olin menossa juurakoita pienimään Kukkamummo II tuli pihalle roskia viemään ja tietysti katsomaan mitä mä teen. Aikansa siinä katseli ja jutteli kunnes lähti sisään. Kun olin saanut juurakot pienittyä (tuli muuten 24 pienempää juurakkoa istutettavaksi) tuli puolestaan Kukkamummo I pihaan. Oli KM II käynyt kahvilla ja kertonut mitä olen puuhailemassa. Siinä meni tovi jutellessa mutta samalla vedin kuitenkin narulla ja kukkakepeillä linjan jonka mukaan juurakot istuttaisin. Alkuperäinen suunnitelma mulla oli istuttaa niitä kuunliljoja niin pitkälle kun riittää yhtenä linjana, mutta Kukkamummon kanssa jutellessa päädyttiinkin ratkaisuun että istutan niitä kolmeen päällekkäiseen linjaan vain toiselle puolelle sitä pitkää rinnettä. Näyttää varmaan paremmalle kun kasvavat muodostavat siihen sellaisen ison alueen. Kyllä siihen puuhaan vain sai kaikkinen jälkien siivouksineen taas pari tuntia hurahtamaan.

KOTIIN tultua mustat vahvat kahvit ja sitten valmistelemaan hernekeittoa. Porkkanat kolikoiksi ja sipuli hieman pienemmäksi ja kaikki kattilaan. Tietty kun aloin porkkanoita ja sipuleita pieniä pistin jo kattilan tulelle. Siellä kun oli vain juuri sen verran vettä että herneet turposivat niin kiehui suurinpiirtein siinä vaiheessa kun nakkasin nuo sekaan. Vedenkeittimestä kiehuvaa vettä kattilaan niin kiehuminen jatkui eikä tarvinnut odottaa se alkaa kiehua uudelleen.

HERNEKEITON kiehuttua säädetyn ajan pistin pyykkikoneen pyörimään. Olihan tuota pyykkiä taas ehtinyt kertyä. Pyykkikoneen rutkuttaessa pääsin syomään keittoa, ja vaikka itse kehunkin, niin on pakko sanoa että hyvää tuli. Niin hyvää ettei taaskaan kaivannut mitään lihaa joukkoon. Pyyykit ovat par'aikaa kuivausrummussa ja tuossa yhdeksän pintaan ovat kuivia. Kunhan saan ne vaatekomeroon niin voin laittaa iltakahvit ja katsoa muutaman jakson Mariannea, josko se vaikka imaisisi mukaansa.

HUOMENNA on kahvilla käynti puolison siskon luona. Pyyhkäisen ensin puolison luo ja siitä sitten mennään siskollensa. Riippuen siitä kauanko siellä menee saatan vielä mennä toviksi puolisolle. Maanantaina on aamuvuoro joten yöksi asti en voi jäädä. Ensi viikonloppuna sitten. ■