piha.jpg

AAMULLA aurinko paistoi taas niin upeasti, että sormet alkoivat jo syyhytä pääsystä sinne rinteen kukkapenkkiin. Nautin kuitenkin kiireettömän aamupalan ja lähdin sitten kävelylenkille ja sitä kautta kaupaan. Sillä aikaa alkoi pilveillä ja vähän tuuleksiakin, niin että pelkäsin jääkö se rinne vielä tänään siistimättä.

KOTIIN päästyä päätin kuitenkin odottaa, kun sääennusteen mukaan päivän lämpimin ajankohta olisi siinä kello 15 - 17 välillä. Kolmen aikaan alkoi taivas kirkastua ja lämpömittarin lukemat kohota. Neljän aikaan aurinko paistoi ja mittarissa oli +12 astetta. Äkkiä pihatyövaatteet päälle ja tarvittavat välineet mukaan. Niitä ei paljon ollutkaan, puutarhasakset, hanskat ja käsihara.

RINTEESSÄ piti leikata viime kesän liljojen varret mutta muut kesäkukkien varret lähtivät ihan vetämällä. Lehtiä oli kertynyt melkoisesti siihen penkkiin, joten haraamista riitti. Ja sitä mukaa kun sain lehdet ja kuivat kukkavarret pois, alkoi alta paljastua tulppaanien, narsisissien ja krookuksien lehtiä. Ei ne näkynyt sieltä kaikkien lehtien alta.

TUNNIN kuluttua oli koko rinteen kukkapenkki siistitty, ja yllättävän paljon siellä oli jo sipulikasvien alkuja. Käväisin hakemassa kottikärryn roskien pois kuljetukseen, ja se tuli aivan täyteen sitä roskaa. Onneksi tähän aikaan vuodesta on helppo kuljettaa roskat metsän reunaan kun ei ole vielä korkea heinikko esteenä.

KUKKAPENKIN alapuolella oleva nurmikko on vielä aivan liian kostea seuraavaa vaihetta varten, nimittäin sammalharan käyttöä ajatellen. Heti kun se kuivahtaa tarpeeksi niin pitää harata siitä sammalta pois niin että nurmikko saa paremman mahdollisuuden kasvuun. Paras ratkaisu olisi jyrsimellä pistää sen nurmikko alue mullinmallin, laittaa uutta multaa ja sitten kylvää uusi nurmikko, mutta ei nyt toistaiseksi.

KÄVIN katsastamassa myös ylälaidan pitkän kukkapenkin ja se oli jo niin sula että vappuna voisin vaikka ottaa lapion ja kääntää sen. Olisi sitten tehtynä ennenkuin tulee aika laittaa kesäkukat siihen.

PITÄÄ muistaa tilata viisi kuusi säkkiä multaa, kun pitkän penkin toiseen päähän pitää sitä lisätä ja samoin sinne pienempään penkkiin talon toiseen päähän. Se kun piti viime kesän tehdä uusiksi ja nyt se multa on vasta painunut talven aikana.

VIELÄ joudun jonkin aikaa odottamaan että pääsen ne aitaelementit asentamaan. Maa ei taida olla vielä niin sulaa että saisin parhaimmillaan 60 cm rautatankoa nuijuttua maan sisään. Mutta kunhan saan sen asennettua niin loppuu sen uuden nurmikon tuhoaminen polkupyörillä ajamalla. Ja siihen pitää sitten laittaa varmaankin loput mullat ja uudet nurmikonsiemet niin että siihen voi kasvaakin jotain.

HUOMISAAMUNA on aika jalkahoitajalle ja kyllä mä näillä näkymin sinne suuntaan kun ei vielä peruutusta ole tullut. Ja samalla reissulla sitten katsomaan vieläkö niitä ilmaisia sinililjoja olisi saatavilla. Iltapäivällä sähköinen kokous ja siinä huomisen tärkeimmät. ■