books.jpg

PAHIMMAT helteet alkavat nyt ilmeisesti olla ohi. Ainakin perjantaina oli jo siedettävämpää, mutta sen verran lämmintä oli kuitenkin että illalla piti taas kasteluletkun kanssa kukkapenkkien luona heilua.

LAUANTAINA oli perjantaitakin vähemmän lämpöä, mutta aurinko paistoi siniseltä taivaalta. Reippailin kauppaan ostamaan makkarasopan ainekset, ja tulin sitten iltapäivällä istumaan kukkamummon kanssa kukkapenkkien luo, ja hän oli hyvin tuohtunut kun mökille kyyditsijä oli kokonaan unohtanut käydä pihassa noukkimassa hänet kyytiin. Oli sitten kuulemma lähdössä vasta sunnuntaina mökille, ja viikoksi ainakin ellei kahdeksi. Riippui kuulemma ihan siitä kuinka hän siellä tällä kertaa viihtyy ja löytyykö tekemistä koko ajalle. Oli kuulemma suunnitellut että jos hän lauantaina olisi aamusella käynyt kitkemässä juolavehnää siitä rinteestä, mutta kielsin ehdottomasti könyämästä siihen ettei satu mitään. Kyllä ne saadaan tuossa syksymmälläkin. Lauantai-iltanakin piti käydä kastelemassa kun penkki oli vaan kuivahtanut yön ja päivän aikana.

SUNNUNTAINA katselin töllöä ja istuin ulkona ihmettelemässä maailman menoa. Kukkamummoa ei näkynyt, joten ilmeisesti hänet oli muistettu noutaa mökilleen. Toinenkin kukkamummo on mökillään vieraidensa kanssa, joten mun pitää kastella penkit ja kukkalaatikot. Iltapäivällä istuin taas jälleen kerran siinä kukkapenkkien luona, ja ai että kun sormia syyhytti päästä tekemään siinä jotakin. Jo aiemmin siirsin onnenapilaa ja minttua sinne rinteeseen, laitoin pari laakeaa isoa kiveä joiden yläpuolella ne kasvavat. Sitä katsellessa juolahti mieleen että voisin tuolta metsän reunasta käydä etsimässä vielä kaksi muuta litteänpuoleista kiveä, ja laittaa toisen apiloiden yläpuolelle ja toisen ihan siihen alas, mintun kiven alapuolelle. Siihen jäisi silloin sopivasti tilaa kantaa lisää niitä pienempiä kiviä, ja tehdä siihen kaksi sellaista pienempää kivialuetta, jotka tavallaan sitoisivat tämänkin alueen siihen jo aiemmin kivillä muovattuun osaan. Mulla ei ollut hanskoja eikä minkään sortin lapiota, joten siltä istumalta ei tarvinnut lähteä. Eikä siinä kauaa tarvinnutkaan istusa kun ensimmäiset vesipisarat tipahtelivat. Illan mittaan tuli muutama sadekuuro joten ei tarvinnut lähteä kukkapenkkejä kastelemaan.

TÄNÄÄN oli taas vuorossa kutsujen nouto kirjapainosta. Toivottavasti nyt on kaikille joille se on tarkoitus lähettääkin. Käväisen viemässä ne huomenna kun on iltapäivällä palaveri, niin ei tarvitse erikseen sinne koukata. Kirjapainosta tullessa tuli taas pieni sadekuuro, sen verran että maa ja asfaltti ehtivät kastua. 

AAMULLA tuli sähköpostia että ikuisuuseepokseen olisi taas aineistoa. Hieman ennen neljää tuli aineiston tuoja, ja hänellä oli sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyvät uutiset olivat ne, että osa luvuista on hyväksytty, eli niitä ei tarvitse enää korjailla, ja huonot ne että pitää skannata lisää valokuvia. En uskaltanut luvata että tällä viikolla tapahtuu mitään, mutta mahdollisimman pikaisesti kuitenkin. Onhan siitä vielä puolet luvuista tarkastamatta uudelleen.

JO aiemmin tuli tarjouspyyntö uuden kirjan taittamisesta, ja silloin vain vilkaisin nopeasti sen aineistoa ja laitoin tarjouksen. Tänään tuli viesti että tarjous on alustavasti hyväksytty eli valmistaudu taittamaan kyseinen kirja. Tänään iltapäivällä ajattelin vilkaista sitä aineistoa hieman paremmin, niin että tiedän mitä on odotettavissa. Aineisto oli PDF-muodossa eli ihan aluksi piti muuttaa se tekstitiedostoksi että saa kuvat karsittua pois. "Hauskinta" aineistossa olis e että lähes jokaisella sivulla oli alaviitteitä, ja ne oli laitettu sivun alareunaan (eikä luvun loppuun yhtenäiseksi luetteloksi). Siinä sitä joutui seulomaan alaviitetekstit varsinaisen leipätekstin joukosta, ja siirtämään ne omaan tiedostoonsa. Olihan niitä, 333 riviä pelkkiä alaviitteitä varsinaisen leipätekstin ollessa 4 582 riviä. Onhan siinä jokunen merkki poikineen. Siinä tarjouspyyntöön vastaamisen yhteydessä laitoin ehdotuksen että julkaisu tehtäisiin kokoon B5 niin olisi mukavampi lukea. Painopaikasta ei vielä ole tietoa, joten teen taittopohjan tavalliseen B5 kokoon. Ainakin yhdellä painotalolla B5 on hieman pienempi kuin oikea B5, mutta jos se sinne menee niin helpohkosti se sitten saadaan muutettua siihen. Ei se aiheuta kuin rivin kahden juoksemisen per sivu, joten isoja korjauksia ei tarvitse tehdä.

NYT kun päivisin ei enää ole ollut sellainen porottava helle ja yötkin ovat ihan mukavan viileitä (ja pimeitä) niin alkaa kämppäkin viiletä. Isot ikkunat auki niin yöllä pystyy jo nukkumaankin. Nyt kun illallakin satoi niin ei tarvinnut lähteä kukkapenkkejä kastelemaan. Kohta unille. Mutta vielä ensin vähän Netflixiä. ■