pp.jpg

TÄMÄN päivän agendana oli erään sivuston hieman isompi päivitys, kun sain tarvittavat tiedot sitä varten. Onneksi varsinaiseen rakenteeseen ei tarvinnut puuttua, vaan päivitys koski sivujen sisältöä ja toivomuksena oli että joillakin sivuilla saataisiin itse sivun pituutta vähennettyä sijoittamalla teksti kahteen palstaan.

TAAS kun sain kuitenkin melko vapaasti tehdä asettelun haluamallani tavalla, niin innolla ryhdyin toimeen. Itse tekstin päivitys oli helppoa kun aineisto oli sähköisessä muodossa, senkun leikkasi-ja-liimasi, ja samalla korjaili muutamat kirotusvireet joita sinne oli jäänyt. Kun kaikki tekstit olivat paikoillaan, oli aika ryhtyä muokkaamaan ulkoasua. Otsikkoteksteille hieman isompi fontti ja itse leipätekstistä poikkeava väri, niin alkoi asiat sivuilla olla helpommin hahmotettavissa. Kahden palstan tekstit tein perinteiseen tapaan taulukkotaitolla, vaikka div'ejäkin olisin voinut käyttää. Toisaalta kun esitettävä asia on taulukkotietoa, niin selvintä on esittää se taulukossa eikä ryhtyä kikkailemaan muuta.

VIIMEISEKSI taulukkojen otsikkosolujen värimääritykset ja hyvältä näytti kun koneelta katselin. Eipä siis muuta kuin kaikki tiedostot palvelimelle. Sitten kummastuttikin: ainoastaan otsikot ja linkit näkyivät sivuilla, kaikki leipäteksti oli "kadonnut". Selaimen päivitys ja sama juttu. Muillakin selaimilla sama. Kun kuitenkin hiirellä maalasin kohtaa jossa leipätekstiä oli, olihan se siellä. Antoi vinkin missä mulla oli mennyt vikaan.

VANHANAIKAINEN kun olen, tykkään koodata mahdollisimman paljon käsin, ja WYSIWYG-editoria käytän lähinnä vain ulkoasun suunnitteluun ja elementtien sovittamiseen sivuille. Kun kirjoittaa koodin käsin ei siihen tule mitään ylimääräistä. Tällä kertaa itse sivujen koodissa ei kuitenkaan ollut vikaa, vaan virhe oli pujahtanut CSS-tiedostoon. Senkin yleensä kirjoitan käsin (ja olemassa on peruspohja jota muokata). 

CSS-TIEDOSTO on tarkka siitä, onko kyseessä pilkku vai piste. Taulukkojen otsikkosolujen määrittelyyn olin kirjoittanut

p,valk{
font-family: 'Trebuchet MS', Helvetica, sans-serif;
color: #FFFFFF;

vaikka ensimmäisen rivin piti olla

p.valk{

tuosta pilkusta ensimmäisellä rivillä seurasi se, että leipätekstin väri määrättiin valkoiseksi. Ihme jos ei valkoinen teksti valkoisella taustalla näkynytkään. Muuttamalla pilkun pisteeksi kaikki oli niinkuin pitääkin. Jatkossa näköjään kannattaa tarkastaa useamman kerran mitä tulee kirjoitetuksi. Tulipahan taas muistutus siitä että näinkin voi käydä. ■