java.jpg

Aamulla oli juuri lähdössä kirjapainossa käymään kun tuli avunpyyntö: Javaa käyttävä nettisovellus ei toimi. Lupasin tulla katsomaan kunhan selviän kirjapainosta ja kehoitin päivittämään Javan kun se kerran sitä tarjosi. Painossa asiat menivät mallikkaasti niinkuin aina osaavan ja ystävällisen asiakaspalvelijan johdosta.

No, sitten sen Java-ongelmaisen koneen kimppuun. (Javaa ei käytettäisi ellei se olisi pakko, sillä asiakassovellusta ei vielä olla saatu siirrettyä uuteen Javattomaan ympäristöön). Aiemmin Java toimi Operan kanssa mutta nyt valitteli vanhentuneista sertifikaateista. Kirjapainossa käydessäni avunpyytäjä oli päivittänyt Javan uuteen versioon. Opera valitteli kuitenkin koko ajan Javan kaatuneen, joten asennus/testisivun kautta vanhalle versiolle poistolupa. Kumma kyllä Java alkoi toimimaan. Tottakai kone piti käynnistää uudelleen toiminnan varmistamiseksi.

Ja eipä toiminutkaan enää. Edes ohjauspaneelin Java-kuvakkeen (lähes epätoivoinen) klikkailu ei tuottanut mitään tulosta: Java oli hengetön. Ilmeisesti vanhan version poistamisen yhteydessä poistui enemmän kuin oli tarkoitus. Piti sitten poistaa uudemmankin Javan asennus ja siivota rekisteristäkin varmuuden vuoksi kaikki Javan rippeet.

Asennuspaketti oli onneksi valmiina koneella, joten sitä ei tarvinnut uudestaan ladata. Asennus. Opera ei edelleenkään halunnut toimia yhteistyössä Javan kanssa, joten siirtyminen Firefoxiin. Java starttasi mutta vielä ei päässyt asiakassivulle kirjautumista pidemmälle. Vaati lisämään Javaan turvallisuuspoikkeuksen, jolloin päästiin asiaan. (Hauskaa oli että sovelluksen nimessä oli vain yksi O mutta www-osoitteessa olikin sovelluksen nimessä kaksi. Tätä ei heti tullut huomattua, mutta kun sen hokasi niin homma toimi). Tämän iltapäivän ainakin toimi, mutta kuinka lienee huomisaamuna kun kone käynnistetään uudelleen? Jos muu ei auta, pitää kokeilla koneen jättämistä lepotilaan tai sitten kokonaan sammuttamatta.

Katselin tuossa illalla miten Javan saisi toimimaan Chromessa, ja sen verran purkkavirityksiltä vaikuttivat että jätän kokeilematta (varsinkin kun Java ei suostunut toimimaan IE:n kanssa). Muutoinkin olen suositellut käyttämään Chromea ensisijaisesti, ja vasta sitten IE:tä. Kunhan saavat sen sovelluksen lopultakin toimimaan ilman Javaa, elämä helpottuu huomattavasti. Kyllä tässä pitkin vuotta on ollut ongelmia sen kanssa, parhaimmillaan kerran piti palata vanhempaan Javan versioon että saatiin homma toimimaan.

Ajattelin ensi viikolla mennä perjantaiksi istumaan koneelle ja tehdä sille sille päivitykset ja siivota sitä muutenkin. Windows10 asennuspäivitykset pitää poistaa, ettei käyttäjä edes epähuomiossa asenna sitä. Sen verran vanha on toimistokone, että en suosittele siihen 10:n asentamista. Ja kun koneessa on esimerkiksi langaton tulostin jonka asennus tehdään liisausfirman kautta, niin kannattaa koneella pyörittää nyt toimivaa järjestelmää.

Illan päätti parin tarjouspyynnön teko ja lähettäminen. Huomenna pitää muistaa ostaa kuplajuomaa uudeksi vuodeksi. Nakit ja perunasalaatti sitten keskiviikkoa. Rakettien kohtalo on edelleen auki. ■