lumi.jpg

JOS eilisaamuna heräsi siinä piristävässä pakkasessa, niin tänä aamuna saikin katsella vähän lämpimämpää päälleen. Sellainen myrskytuuli soitteli talon nurkkia, että olisi voinut uvitella sen vievän mennessään kun pihalle menee. Ja tuuli kuljetti mukanaan lähes vaakasuoraan lentävää lunta, jonka seassa pieniä jääkiteitä jotka pistelivät turhankin ilkeästi. Piti siis kaivaa toppatakki ja kaulaliina ennenkuin uskaltautui ulos.

TÄNÄÄN oli se päivä jolloin pääsin läpikäymään ne kaikki kuvat siihen ikuisuuseepokseen. Jollakin tapaa helpotti kujn sitä tehdesään tiesi että suurin osa työstä on jo tehty kun kaikki luvut on taitettu olemassaolevin kuvin, ja nyt vain siivotaan aineistosta ylimääräiset pois. Siivouksenkin jälkeen kuvakansion koko oli lähes 4 Gt, joten päätin tallentaa kansiossa olevat PSD-tiedostot JPG-muotoon pienentääkseni edes hieman aineiston viemää tilaa. Tallennuksen ja tiedostojen poiston jälkeen kuvat veivät enää hieman alle 3 Gt. Tsekkasin samalla nykyisten PDF-tiedostojen viemän tilan, ja sitä oli kulunut 130 Mt. Johtuu siitä että niissä on niin paljon painokelpoisia kuvia.

TUON askareen jälkeen taas urheasti myrskyn sekaan, hankkimaan välipalaa ja illaksi jotain. Piti poiketa samalla kahville kun kerran kahvilan ohi kuljin, ja katkaisihan se mukavasti tylsän aherruksen. Kahvin ja syntisen hyvän leivoksen jälkeen takaisin tuulen tuiverrettavaksi ja kohti konetta.

SEURAAVA vaihe projektissa oli käydä läpi kaikki luvut, ja poimia sieltä vielä puuttuvien kuvien tiedot. Enää ei voinut käyttää niitä luetteloita joiden mukaan kuvia olivat toimitelleet, kun loppupuolella luetteloa numerointi oli jo 20 suurempi kuin alkuperäinen. Ja lisäksi aivan ensimmäiset kuvat tulivat kirjaintunnisteilla, jotka tietysti hävisivät kun siellä alkoivat uudelleennumeroida. Tein listan kirjaintunnisteella, ja laitoin mukaan ohjeistuksen että loput kuvat kirjaintunnisteen mukaan, ja jos kuvaa ei tule, se kohta jätetään tyhjäksi eikä suinkaan ryhdytä laittamaan niitäkin uusiksi. Tällä hetkellä kun kaikki luvut ovat vielä yksittäisiä tiedostoja (niistä on helppo koota kirja Create a book -tominnolla), en viitsinyt alkaa laskemaan montako sivua on, mutta varmasti reilusti yli 300. Puuttuvia kuvia oli vielä 75 kappaletta. Eli ihan kohtuullisesti. Jos nuo kaikki tulee niin pari tuntia voi laskea skannaukseen aikaa kaikkine vaiheineen. Nyt ollaan vain odottavalla kannalla koska kuvia tulee, kuinka paljon ja joko ovat viimeiset.

SÄHKÖPOSTIIN tipahti ensi viikon kokouksen esityslista. Positiivista siinä oli se, että joulukuulle alunperin kaavailtuun kokoukseen kaavailtu asia käsiteltäneen tässä kokouksessa ellei mitään kummempaa satu. Samoin oli tipahtanut vielä pari kuvaa laitettavaksi sille sivustolle jonka muutama ,päivä sitten päivitin. Sitten olikin jo hyvä lopetella tältä päivältä.

MYRSKY jatkui edelleen eli kovasti se yrittää talvea tehdä. Tosin pakkaslukemat ovat aamun -6 asteesta laskeneet pikkuhiljaa, ja nyt enää reilut pari astetta pakkasta. Tuuli kyllä jatkaa riehumistaan ja lennättänee jäistä lunta, ainakin siihen malliin ikkunaan ropisee.

TÄNÄ iltana hurjin ja etsin jonkun elokuvan. Nyt jaksaa kun se kirja on hyvällä mallilla. ■