joulu.jpg

JOHAN oli taas päivä. Aamupäivällä tuli korjaukset siihen pienempään julkaisuun. Aavistelin kyllä jo taittaessa että tietyissä kohdissa on virheitä, mutta kun en tiennyt oliko asiat siinä tarkoituksella tehty niin, en uskaltanut ryhtyä omin päin korjaamaan. Ja pitihän ne korjata. Loppujen lopuksi niitä oli todella vähän, pienet korjaukset viidelle sivulle ja yhden tekstirivin lisäys. Siinä ne. Eipä siinä kauaa mennyt kun sain laittaa uuden version liikenteeseen. Huomenissa varmaan jo kuuluu onko kaikki nyt OK.

PÄIVEMMÄLLÄ tuli viestiä että pitäisi eräälle taholle tehdä sähköinen joulukortti. "Laitetaan nyt jo viestiä että sulla on aikaa suunnitella ja tehdä."  Samalle taholle tein pääsiäiskortin ja samaa ideaa toivottiin nytkin, eli verkkoon, animaatiota, jotain yllättävää eikä interaktiivisuuskaan haittaisi, ja Flash-pohjaista ei. Kevään kortti oli HTML5, CSS- ja Javascript-tekniikoilla. Olisi mukava käyttää myös animoitua PNG-grafiikkaa GIF-animaatioiden sijaan, mutta parhaiten sitä taitaa tukea tällä hetkellä vain Firefox. Eli pitää tyytyä GIF-animaatioihin, vaikka JS:kin saisi kyllä kuvat vaihtumaan mutta saattaa käydä turhan hitaaksi (ja raskaaksi). Jätetään idea hautumaan jonnekin alitajunnan syövereihin niin eiköhän se siellä pikkuhiljaa synny.

IHAN uuteenkin kirjaan tuli aineistoa. Tästä julkaisusta ei tullut mitään ennakkovaroitusta. Lisäksi toivottiin että tällä kertaa ei tehtäisikään sellaista tyypillisen kirjan näköistä, vaan että revittelisin kirjan taiton kanssa ja tekisin siitä tyystin erilaisen kuin ennen on ollut. Yleensä tälle taholle tehdessä on noudatettava aika tiukkoja graafisia ohjeita, mutta nyt pitäisi tehdä enemmänkin lehden kaltainen. Näin äkkiseltään tuntuu "vaikealta" kun on tottunut tekemään ohjeiden mukaan, ja nyt kaikki ohjeet romukoppaan. Jotakin ideoita kyllä tuli sähköpostia lukiessa, mutta pitää testata niiden toimivuutta jonkin sortin dummylla. Toisaalta tämä on mukava haaste, kun saa oikeasti olla luova ja umohtaa kaikki säännöt. Pitää vain selvittää aikataulu milloin tämä pitäisi painoon saada. Tämän otan kyllä mieluisana haasteena.

LOKAKUUN aikana pitäisi olla myös palaveri vielä yhdestä kirjasta, joka tosin ilmestyy vasta keväällä. Saattaa olla että palaveri menee työn alla olevan isomman kirjan julkistamisen jälkeiseen aikaan, niin että näkevät millaista jälkeä siitä tuli. Tunnen kyllä molemmat kirjan tekijät hyvin, joten uskon että haluttu ulkoasu sille löytyy kokolailla helposti.

ILLALLA oli vaihteeksi kokous. Tällä kertaa mentiin todella nopeasti asiasta toiseen ja kotonakin oli vielä ihmisten ajoissa. Lämpömittari oli nollan pinnassa joten piti hypätä bussiin. Kun kuitenkin pidempään istui lämpimässä ja äkkiä hyppäsi ulkoilmaan, niin kyllä se aika vilakalta tuntui. Aamuvarhaisella leijaili muutama lumihiutalekin. Sen verran vain että juuri ehti huomaamaan. Talvi on siis - valitettavasti - tulossa. ■