mv.jpg

PÄIVÄLLÄ kahvilassa istuessani kuulin takanani olevan vanhemman naispariskunnan keskustelun. Kyllä siellä siunailtiin kuinka nyt on plussan puolella ja nuo lumetkin taitaa sulaa pois ennen joulua. Voi voi kun ei tunnu joululta yhtään. Kyllä jouluna pitäisi lunta olla.

PITÄISIKÖ? Eikö joulu ole joulu vaikka puissa olisi lehti (mitenkäs vaikka Espanjassa kun siellä asuvat viettävät joulua. Harvemmin siellä on lunta nähty). Kun joulu kestää muutaman hassun päivän, eikö se ole melkein sama onko maassa lunta vai ei? Ei kai se joulumieli siitä tule? Nykyisellään näyttää kyllä siltä, että joulu ja joulumieli tulee vain jos olohuoneen nurkassa törröttää kuusenranka, komerot ja hyllyt notkuvat lahjapaketteja ja ruokaa on varattu pienen kylän tarpeiksi.

OMALLA kohdallani kaikki ylimääräinen krääsä joulusta karsiutui jo vuosia, vuosia sitten. Minkä ihmeen takia mä ostaisin jääkaapin äärimmilleen sapuskaa, hankkisin lahjoja aikuisille ihmisille, tai kylväisin joulukoristeita kämpän täyteen? Kuitenkin olisin raivaamassa koristeita pois jo heti Tapanin jälkeen, enkä sitä kinkkuakaan jaksaisi ikuisuuksia syödä. Vähemmän on enemmän - joulunakin.

JOULUNA saa kerrankin rauhoittua, olla ihan itsensä kanssa jos tahtoo, eikä sen ruuan tarvitse niin paljon arkiruuasta erota. No hyvä on, sen verran joustan että maksalaatikkoa on parille aterialle, lisäksi on tulossa keittoperunoita ja karjalanpaistia ja pullo hyvää punaviiniä aterialle ja loput illaksi kun vietän aikaa leffojen parissa. Eikä tarvitse miettiä suuremman sakin ruokkimista, saatikka että vieraita tuppaisi niin että saranat sulaisivat. Itse käyn joulukahveilla vain siellä minne olen etukäteen käyntini sopinut, ja Tapanina sitten sillä joulupäivällisellä. Siinähän sitä on joulua yhdelle vuodelle.


PÄIVÄLLÄ kävin läpi vuoden duuneja, ja huomasin että eräs kirja on jäänyt uupumaan mun kokoelmista kokonaan. Taisi mennä jo elokuussa painoon, ja kun painaminen taisi mennä jonnekin syyskuun loppupuolelle, ja siihen vielä rahtaus Suomeen, niin ihmekös että unohtui. Laitoin viestiä kun asian huomasin, ja huomenissa käyn hakemassa arkistokappaleen (seuraavan päivityksen yhteydessä on helpompaa kun on uusin versio johon verrata) ja ilmeisesti kilistetään lasilliset kuohuvaa. Näin sovittiin jo loppukesällä, että kilistetään lasilliset kun opus tulee painosta.

KAHDEN kirjan setin ensimmäinen on vielä tarkastettavana, josko huomenisssa saisi jo sitä koskevat kommentit. Voisin sitten tekaista siitä verkkoversion, niin ensi viikolle jäisi kakkososa. Ehtinen sen taittaa vielä ennen vuodenvaihdetta, mutta korjaukset ja verkkoversio menevät kyllä tammikuun puolelle. Jos viitsin palata Tampereelta. ■