grill.jpg

AAMULLA pitikin herätä jo ihan ajoissa kun oli useampi paikka kierrettävänä ennen kello 11 pihatreffejä. Niinpä jo yhdeksän aikaan lähdin tallustamaan kohti ensimmäistä paikkaa, markettia, josta piti hakea arvontavoitto. Piti lähteä ajoissa sillä marketti sijaitsi ihan toisella suunnalla kuin minne olin menossa. Aamusella kävi mukava vilvoittava tuulenviri niin mukavahan siellä oli kävellä. Marketissa paljastui sitten arvontapalkinto, se oli  Kannuksen lihakaupan tuotteita grilliin: paketti kannuswurstia ja kinkkupihviä, grillipekonia ja sisäfilepihvejä paketti kutakin. Eli ei mikään ihan halpa kassi ollut.

MARKETISTA matka jatkui ruokakauppaan, ja piti vain äkkiä keksiä jotakin laitettavaksi joten koriin lensivät lihamakaronin tarveaineet. Ruokakaupasta sitten hakemaan varaamani krassit. Ei ollut nuori puutarhuri muistanut laittaa valmiiksi, mutta eihän siinä kauaa mennyt. Ja kun kuulemma muutaman juuripaakku hajosi niin laittoi pakettiin ylimääräisiä. Pihassa niitä istuttaessa selvisi että kuusi ylimääräistä oli tullut. Kukkaostoksilta suuntasin bussille ja se vilkutti perävalojaan kun mä ehdin pysäkille. Päivän treffikumppani kukkamummokin oli pysäkillä, oli kuulemma myöhästynyt juuri ja juuri. Siinä sitten yhdessä odotettiin bussia. 

PIHASSA viemässä ostokset jääkaappiin ja pakastimeen ja vaihdoin shortsit toisiin joiden likaantumista ei tarvinnut pelätä. Kellarista piti hakea oma pistolapio - taloyhtiölläkin on sellainen mutta liian lyhytvartinen mulle - ja sitten kohti kukkapenkkiä. Kukkamummo olikin jo siellä ja muutama työnjohtajakin keinussa istumassa. Mä laitoin ensi töiksi krassit maahan samalla kun kukkamummo kitki juolavehnää kukkapenkistä. Sitten oli aika kaivella angervojen juurakot ylös. Ne tekeekin melkoisen laajan juuriston ja kun olivat saaneet siinä kasvaa ja ränsistyä vuosikymmenet niin arvata saattaa ettei niiden ylöskaivaminen kaikkein helpoin homma ollut. Yksi työnjohtaja oli sitä mieltä että voisivathan ne siihen jäädäkin, mutta kun huomautin millaiset risukasat ne viime kesänäkin olivat niin salli sitten armollisesti kaivaa ne ylös. Kaivoin neljä suurinta juurakkoa ja sitten piti pitää taukoa. Kokolailla tuli kuuma siinä ja jopa hiki kun aurinko porotti eikä tuulenhenkäystäkään. Pidettiin sellainen puolen tunnin mittainen keskustelupaussi suunnitellen mitä nyt lopullisesti siistiytyvään rinteeseen laitetaan, ja sitten kaivettiin penkin toisesta päästä kuunliljat ylös, jaettiin niitä ja istutettiin sekä rinteeseen että kukkapenkin takareunaan. Kukkamummo lähti kotiin sen operaation jälkeen ja sanoi että kyllä mäkin voin sitten jonakin toisena päivänä kaivaa ne loput kolme juurakkoa ylös. Kun mummo oli mennyt otin lapion ja kävin kaivamassa ne viimeisetkin ylös. Olisi kuitenkin loppuillan harmittanut se ne muutamat siellä töröttää. Nyt ovat kaikki pois niin ei tarvitse mitään isompaa sille kohdalle tässä vaiheessa tehdä. Syksyllä säkillinen pari multaa siihen ja sitten porrastetaan se kivillä niin että multa pysyy paikoillaan ja istutetaan useita kymmeniä kukkasipuleita siihen. Kello oli lähes puoli viisi kun lopettelin siinä pihassa eli monta tuntia puuhasteltiin.

VEIN työkalut varastoon ja tulin nauttimaan viileästä suihkusta. Aivan heti en jaksanut ruuanlaittoon ryhtyä vaan piti olla tunti selällään ennenkuin tuntuui että viitsii hellan ääressä kökkiä. Syömisen jälkeen viemään sipulinkuoret pois haisemasta ja samalla jäin vielä tunniksi keinuun istumaan. Sitten alkoikin päivän ulkoilmakiintiö olla täynnä.

NYT seuraavaksi kahvia ja joku elokuva. Sen jälkeen uni maittaneekin. ■