lapio.jpg

AAMULLA herätessä satoi vettä siihen malliin että ajattelin päivän suunnitelmien muuttuvan. Aamupalaa nauttiessa sade kuitenkin suvaitsi lakata, ja arvelin että hyvinkin saan tehtyä sen mitä suunnittelinkin. Kauppaan lähtiessä sain lopultakin palattua (vesi)pullot reppuun, ja loput muovikassiin. Ja oli siinä mukana muutama tölkkikin. Varmaan kuukauden vaatehuoneessa ne pullokassit olivat odottaneet että kuskaisin ne lopultakin kauppaan. Kauppaan lähtiessä oli jo onneksi tiedossa mitä on ruokalistalla tänään joten sitä ei tarvinnut matkalla miettiä. Kaupassa ainekset koriin, tosin sen verran muutosta tapahtui että makkarakeitto muuttui nakkikeitoksi.

KOTIIN päästyä ostokset kaappiin ja pihatöihin sopivat rytkyt niskaan. Lapio, kukkasipulit ja saha mukaan, ja pihamaalle. Multasäkki oli odottamassa valmiiksi alhaalla. Alkuperäinen kaavailuni sipuleiden istutuspaikasta muuttui kun muutaman lapioniskun jälkeen totesin että aikomassani paikassa oli niin paljon kiviä että en viitsi alkaa siitä kaivaa. Siirsin sitten istutuspaikana kukkapenkin alapuolelle, ja siinä oli pehmeää multaa jota oli helppo kaivaa. Sekoittelin kuoppaan uutta multaa vanhan sekaan, ja sitten viitisenkymmentä kukkasipulia multaan. Täytyy toivoa että myyrät eivät niitä löydä.

KUKKASIPULIEN ollessa mullan alla otin sahan ja kävin katsastamassa josko saisin siitä mäntyryteiköstä sahattua edes muutaman rungon poikki. Kyllähän siitä paikka löytyi, joten eikun toimeen vaan. Sen verran siinä riehaannuin että sahasin samoin tein kaikki siinä kohtaa olevat, niin että siitä mäntyryteiköstä lähti enemmänkin jo pois. Näytti kukkapenkin pääty heti erilaiselta. Olisin enemmänkin voinut sahailla mutta kun siivous kutsui. Raahasin sahaukseni metsän reunaan ja poistuin paikalta, lapion vein häkkivarastoon odottamaan tarvetta. Kaikkea viitsi yläkertaan raijata.

KOTONA pihavaatteet syrjään ja mukavampaa päälle, matot rullalle ja piiskan kanssa pihamaalle. Sielläpä kurittomat matot saivat piiskasta. Kannoin matot sateensuojaan tuulettumaan, vaikka ei vieläkään satanut. Mutta olisihan se nyppinyt jos matot olisikin joutunut viemään kuivamaan lattialle pääsyn sijasta. Ylhäällä imuri huutamaan (vaihdoin pölypussinkin, vielä niitä on muutama jäljellä, sitten voin lähteä uuden imurin ostoon) ja nurkat puhtaiksi. Luuttu lauloi ja vielä pölyt pois pinnoilta niin kelpaa taas vähäksi aikaa.

SIINÄ ennen imuroinnin aloittamista pistin sopan tulille. Tuli ihan omia aikojaan siivouksen lomassa eikä tarvinnut erikseen ryhtyä sitä keittelemään. Nakit kiersivät tosin pannun kautta ennen kattilaan pääsyä, ja totuttuun tapaan mausteita ei säästelty, tällä kertaa sekaan meni jopa currya. Soppa porisi valmiiksi samalla kun siivosin, joten siivouksen jälkeen sain laittaa mukillisen kahvia ja istua hetken. Ja pakko sanoa että soppa onnistui paremmin kuin hyvin kun sitä myöhemmin lusikoin.

HÄMÄRÄN laskeuduttua alkoi taas satamaankin. Vähän suunnittelin että menisin huomenna sahan kanssa taas sinne ryteikön viereen ja laittaisin ainakin osan poikki, ellen sitten kaikkia. Edellyttäen tietysti ettei sada. Muutakaan ohjelmaa kun ei huomiselle näillä näkymin ole tiedossa. Mutta jos vettä ropisee niin pitää keksiä jotain muuta.

TÄNÄÄN näyttäisi tulevan parikin leffaa telkkarista jotka voisin katsoa. Ei ainakaan heti tarvitse lähteä etsimään katsottavaa. ■